AGENCIJA STRATFOR

'Privatna CIA' o WikiLeaksu, Sanaderu i mafiji: To su privatni mailovi koje nitko nije trebao vidjeti

Američka obavještajna agencija Stratfor , iz koje su iscurili podaci objavljeni na WikiLeaksu, uključujući i tvrdnje da je Sanadera na ostavku natjerala mafija, ne želi komentirati sadržaj tih kontroverznih dokumenata.

- Budući da smo okradeni, nećemo se još jednom žrtvovati odgovarajući na pitanja - potvrdio je Kyle Rhodes, glasnogovornik Stratfora. Tako će javnost ostati zakinuta i za komentar njihova analitičara Marka Papića koji je, ako su e-mailovi autentični, širio informacije o Sanaderu i mafiji koja vlada Hrvatskom. Iz Stratfora potvrđuju da su u prosincu prošle godine lopovi upali u njihov sistem i ukrali velik broj e-mailova, kao i niz drugih privatnih informacija.

Upitna autentičnost

Činjenicu da su ti dokumenti objavljeni na WikiLeaksu u Stratforu smatraju žalosnim, neuspješnim i ilegalnim kršenjem privatnosti.

Napominju da neki mailovi mogu biti krivotvoreni ili izmijenjeni, a podaci u njima netočni, dok drugi mogu biti autentični.

- Nećemo se upuštati u ocjenu točnosti niti ćemo ih komentirati - zaključuju. Priznavši da su bili hakirani, svoje sadašnje i buduće korisnike uvjeravaju da je njihov kompjutorski sustav od prosinca siguran i zaštićen. Uvjereni su da će pod vodstvom Georgea Friedmana nastaviti objavljivati pouzdane geopolitičke analize.

Isprika korisnicima

Glasnogovornik Rhodes ističe da agencija ima svoje dobro obaviještene izvore u mnogim zemljama i da nije povezana ni s jednom vladom. Ispričava se korisnicima kojima je taj incident izazvao neugodnosti i napominje da su ukradeni mailovi bili Stratforovo privatno vlasništvo, pisani interno bez namjere da ih šira javnost ikada pročita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:13