EPILOG

Privatno parkiralište kraj resorta Ribarska koliba u Puli ipak ima sve potrebne dozvole

Kandidat za župana s prošlih izbora Danijel Ferić, optužio je IDS-ovog Miletića za pogodovanje privatnom kapitalu
Boris Miletić
 Mirko Ferlin/Cropix

Privatno parkiralište na gradskom zemljištu kraj resorta Ribarska koliba u Puli, gdje je tvrtka Arenaturist Ribarska koliba izgradila 40 parkirnih za potrebe svog resorta i ugostiteljskog objekta ima pravo građenja na tom području. Epilog je to priče koja se vuče još od predizborne kampanje u kojoj je tadašnji kandidat za župana Danijel Ferić s liste SDP-a optužio svog protukandidata IDS-ovog Borisa Miletića, koji je u međuvremenu postao istarski župan, za pogodovanje privatnom kapitalu.

- Nakon provedenog javnog natječaja za osnivanje prava građenja, sa Investitorom Arenaturist Ribarska koliba je sklopljen Ugovor u svrhu izgradnje parkirališne površine sukladno odredbama važećeg Urbanističkog plana uređenja Ribarska koliba. Investitor je, stoga, bilo društvo Arenaturist Ribarska koliba koje, je na pravu građenja, u cijelosti o svom trošku, ishodilo građevinsku dozvolu za gradnju javnog parkirališta - zajedničkog parkirališta za potrebe zone mješovite namjene (listopad 2018.) te potom pristupilo gradnji. Obzirom da je, kako je navedeno, Investitor u cijelosti snosio troškove predmetne investicije Grad Pula nije u mogućnosti očitovati se o financijskoj vrijednosti investicije, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Da podsjetimo, Ferić je ukazivao da Miletić pogoduje ruskom investitoru Nikolayu Viktorovom koji vodi turističko-ugostiteljski objekt Ribarska koliba u Puli.

- Ja sam se zapravo osvrnuo na optužbe koje su izašle na jednoj Facebook stranici. Nakon što je ta informacija došla do nas, išli smo u provjeru nekih navoda. Tema mi je bliska jer sam na gradskom vijeću Grada Pule o tome govorio. Utvrdili smo da je nedvojbeno tvrtka Ribarska koliba u vlasništvu Nikolaya Viktorova izgradila parkiralište koje je u vlasništvu Grada Pula nominalno, a izvanknjižno i u vlasništvu Republike Hrvatske jer se na toj čestici od 2004. vodi postupak razgraničenja pomorskog dobra. Ruski investitor nije smio graditi na gradskom zemljištu. Grad nije izgradio to parkiralište jer to nije nigdje prikazano u programu građenja komunalne infrastrukture. Kada to stavimo u kontekst činjenice da je Miletić dodijelio titulu Vikotorovu počasnog građanina Pule, zbog sumnje kako bi mogao dobiti hrvatsko državljanstvo, da se promijenio urbanistički plan Ribarske kolibe gdje se dozvoljava dogradnja sa tri na šest etaža na samoj obali s podzemnom garažom i ukidanja zelene površine, normalno da sumnjamo da se radi o pogodovanja. A hotel od 120 ležajeva treba parkirni prostor od 60 mjesta. I to ruski investitor nikad ne bi mogao osigurati jer nema gdje. Očito je s Gradom našao modus operandi. I zato sumnjamo u političko trgovanje utjecajem i pogodovanjem. A nije na nama da o tome sudimo. Mi smo uputili naša saznanja DORH-u i Policijskoj upravi, kazao nam je prije drugog kruga izbora sam Ferić.

Boris Miletić tada je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare u kojoj je opovrgnuo te činjenice.

- Cijela ta konstrukcija je fake news ili lažan sadržaj. Grad Pula posluje po zakonima. Ja sam 15 godina na čelu ovoga grada i sigurno ne bih bio da sam prekršio bilo koji propis. Znamo kako se gradi. Potrebne su građevinske dozvole, potrebno je vlasništvo. To je kompletan fake news gdje nema niti jedne konkretne činjenice bi dokaza i to mogu samo odbaciti. A ako netko to zanima, može od gradske uprave dobiti sve papire, poručio je tada Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:59