SUDSKA POBJEDA

Privremeno suspendirani Dražen Jelenić u utorak se vraća na posao u DORH?

Ne bude li nove odluke o suspenziji, klijentu ću savjetovati da se u utorak javi na posao, kaže odvjetnica Alaburić

Dražen Jelenić

 Damjan Tadić/Cropix

Nakon što je Vrhovni sud sredinom mjeseca ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća o Jelenićevoj stegovnoj odgovornosti zbog afere "mason" i naložio tom tijelu da donese novu odluku, još jedan sud ovih je dana presudio u Jelenićevu korist.

Visoki upravni sud presudio je da je mjera njegova privremenog udaljenja od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti dok mu traje stegovni postupak, koju mu je DOV naložio - protuzakonita. Visoki upravni sud u presudi koju je Jelenić primio ovaj tjedan ističe da DOV nije iznio nikakve valjane argumente kojima bi dokazao svoju tvrdnju da bi Jelenićevo obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dok mu traje postupak dovelo u pitanje funkcioniranje cijelog DORH-a.

Zbog suspenzije koju mu je DOV izrekao 12. travnja 2021. neposredno uoči pokretanja stegovnog postupka, Jelenić je već godinu i osam mjeseci "na čekanju". To znači da ne smije odlaziti na posao te da mu je zabranjeno obavljati bilo koji drugi posao i da mu isplaćuju polovicu pune plaće. Mjeru suspenzije DOV mu produljuje svaka tri mjeseca.

"Stvarni razlozi"

Jelenićevo privremeno udaljavanje s dužnosti dok mu traje stegovni postupak mjera je koju je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek mogla, ali nije bila obavezna predložiti u trenutku kad je od DOV-a zatražila pokretanje stegovnog postupka u kojem je za svog zamjenika zatražila najoštriju kaznu, razrješenje od državnoodvjetničke dužnosti. No, Hrvoj Šipek Jelenićevo je privremeno udaljenje predložila, a DOV na čijem je čelu šef kaznenog odjela DOV-a i njezin zamjenik Darko Klier spremno prihvatio.

Visoki upravni sud u presudi ističe da su u Jelenićevu slučaju bile ispunjene formalne pretpostavke za izricanje privremene mjere udaljenja od obavljanja dužnosti jer je to preventivna mjera koja ima zaštitni karakter čuvanja ugleda DORH-a i povjerenja javnosti u njega, kao i neometano vođenje stegovnog postupka.

Međutim, taj sud ističe da za izricanje suspenzije kao represivne mjere koja duboko zadire u ugled i materijalni položaj osobe protiv koje se izriče, nije dovoljno postojanje formalnih pretpostavki, nego moraju postajati i stvarni razlozi koji je opravdavaju kao neophodnu radi zaštite legitimnog cilja.

"Ako razlozi nisu dostatni ili ih uopće nema, odluka je voluntaristička i arbitrarna pa time i nepravilna", navodi Visoki upravni sud naglašavajući da je odluka DOV-a o Jelenićevoj suspenziji upravo takva.

Što će se nakon ove presude dalje događati, upitali smo Jelenićevu odvjetnicu Vesnu Alaburić.

Nova odluka

- Presuda Visokog upravnog suda koju smo ovaj tjedan dobili znači da ovaj trenutak odluka o Jelenićevoj suspenziji ne postoji. Ako se do utorka ništa ne dogodi, tj. ako DOV preko božićnih blagdana ne donose novu odluku o njegovoj suspenziji, klijentu ću savjetovati da se u utorak javi na posao - kaže Alaburić i dodaje kako DOV može donijeti novu odluku o Jelenićevoj suspenziji, ali će morati navesti dokaze zbog kojih smatra da je takva mjera nužna i opravdana.

DOV uskoro mora, i to treći put, odlučiti i o glavnoj stvari - prijedlogu Hrvoj Šipek da ga se zbog članstva u slobodnim zidarima trajno razriješi s državnoodvjetničke dužnosti. Dvije ranije odluke kojima je DOV želio Jelenića razriješiti državnoodvjetničke dužnosti, Vrhovni sud je ukinuo.

U drugoj odluci koja je Jeleniću i DOV-u stigla prošli tjedan, Vrhovni je sud jasno istaknuo da Hrvatska ni zakonom ni jednim drugim propisom ne zabranjuje državnim odvjetnicima članstvo u slobodnim zidarima pa odluka DOV-a o Jelenićevu razrješenju zbog članstva u slobodnim zidarima predstavlja kršenje njegova prava na slobodu udruživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 17:01