SLUČAJ REFLEKTORI: POLANČECU GODINU DANA UVJETNO

'Priznajem, kriv sam, ali 70 posto reflektora platio sam iz svog džepa'

U par dana bivši drugi čovjek Vlade proglašen je krivim na dva suđenja. I dok je u petak osuđen zbog muljaža u Borovu, danas je dobio kaznu za postavljanje reflektora na igralištu svog omiljenog kluba
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ipak se nagodio s USKOK-om u slučaju reflektori. Na temelju ranijeg sporazuma stranaka, vijeće Županijskog suda proglasilo je Polančeca krivim i osudilo ga na godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine.

Polančec je pred sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Siniše Pleše izjavio da se osjeća krivim i priznao kaznena djela za koja ga je USKOK teretio. Konkretno, bila je riječ o postavljanju reflektora na stadionu NK Osvit u Polančecovu rodnom Đelekovcu, što je formalno provedeno kao izvođenje radova na gradilištu Sky Officea u Zagrebu, poduzeća Zagreb Montaže.

Polančec je danas priznao da je dogovorio izvođenje radova na stadionu s jednim lokalnim poduzećem, čijem je vlasniku rekao da račun ispostavi Zagreb Montaži. Ujedno je s direktorom tog poduzeća Željkom Dražićem dogovorio da njegova tvrtka plati račun koji im ispostavi izvođač, iako Zagreb Montaža i tvrtka iz Korpivnice nikada nisu poslovale niti su imale sklopljen ugovor o izvođenju radova. Tako je račun od oko 230.000 kuna za rasvjetu na stadionu NK Osvita platila Zagreb Montaža prezentirajući to u svojim poslovnim knjigama kao plaćanje računa za postavljanje elektroinstalacija na Sky Officeu.

Iako je u svojoj obrani tijekom istrage tvrdio da ne zna ni za kakve nezakonitosti u vezi s postavljanjem reflektora te da za sporno plaćanje nije posredovao između izvođača radova i tvrtke Zagreb Montaža, Polančec je danas priznajući optužbe opovrgao vlastiti iskaz. No, nakon presude je ipak izjavio:

- Na samom početku mojih političko-pravosudnih problema rekao sam da ću govoriti istinu i preuzeti odgovornost za ono što sam osobno napravio. Isto tako sam rekao da ne želim biti Pedro i da nisam spreman preuzeti na svoja leđa ono za što su odgovorni cijela Vlada i Predsjedništvo HDZ-a. Reflektori nemaju veze s politikom i Vladom. Želim napomenuti da sam 70 posto investicija platio iz vlastitog džepa. Pomogao sam selu i ljudima s kojima sam odrastao. Žao mi je što nisam pomogao i više. Umjesto da odgovori na novinarska pitanja, okupljenima je uručio priopćenje s nešto širom verzijom dane izjave.

Priznao da je pokušao prikriti sporni posao

Nakon uhićenja menadžera Podravke, kada su se počele spominjati nepravilnosti oko famoznih reflektora, Polančec je, prema optužbi koju je jučer priznao, pokušao prikriti sporni posao te je organizirao i sam još jednom platio radove postavljanja reflektora izvođaču. Od vlasnika koprivničke tvrtke početkom ove godine tražio je da ponovno ispostavi dvije fakture za postavljanje reflektora, ali ovoga puta “njegovu” nogometnom klubu.

Polančec je potom donirao vlastita sredstva NK Osvitu, kojima je klub platio izvođaču radove. Tako su reflektori na kraju plaćeni dva puta. Suoptuženi Željko Dražić i Tomislav Andabaka iz Zagreb Monaže već prije su se nagodili i također su uvjetno osuđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:48