DRAMATIČAN OBRAT

PRIZNANJE VINKA SINDIČIĆA 'Lagao sam, Perković nije kriv za ubojstvo Stjepana Đurekovića'

Glavni svjedok njemačkog tužiteljstva sad tvrdi da je lažno teretio po uputama njemačke tajne službe, policije i tužitelja
 Tomislav Serdar / CROPIX;

Vinko Sindičić, nekadašnji Udbin killer, ujedno i glavni svjedok tužiteljstva u Njemačkoj u slučaju likvidacije Stjepana Đurekovića, dao je još jednu izjavu kod javnog bilježnika u kojoj tvrdi da je na sudu u Münchenu lažno teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

U trenutku kad hrvatski sudovi odlučuju hoće li udovoljiti europskom uhidbenom nalogu koji je za bivšim šefovima Službe državne sigurnosti SFRJ Perkovićem i Mustačem raspisala Njemačka, Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo primio je novu Sindičićevu izjavu.

Sindičić je i prije u Njemačkoj kod javnog bilježnika ovjerio svoju izjavu u kojoj je načelno povukao iskaz dan na sudu. No, ovaj put puno je konkretniji.

“Ja, Vinko Sindičić, zbog promijenjenih političkih odnosa na nacionalnoj razini, pa i šire, ovo pišem danas, 31. prosinca 2013. godine, te shodno tome dajem sljedeću izjavu kojom potvrđujem da je moj iskaz dan uz ogromne prijetnje i potpuno po uputama osoba iz njemačkih vlasti, dakle čista laž...”

Sindičić zatim i navodi po čijim je uputama davao iskaz, ali bez imena konkretnih osoba. To su, kako je naveo, bili Savezno tužiteljstvo u Karlsruheu, Bavarski zemaljski kriminalistički ured u Münchenu, Služba za zaštitu ustavnog poretka BfV u Kölnu, kao i BND. Sindičić posebno navodi i da je na taj način lažno teretio sljedeće osobe, Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, te da je njegov iskaz “pred sudom u Münchenu u pogledu svega izrečenog ništa drugo nego čista laž”.

Na kraju dodaje da je ta izjava, kada se prevede i isprave određene pravopisne pogreške, nacrt izjave pod zakletvom i završna izjava pod zakletvom iz desetog mjeseca 2013., odnosno od 6. siječnja.

Izjava je inače ovjerena kod javnog bilježnika u Italiji prošle srijede, 8. siječnja, a odvjetniku Anti Nobilu dostavljena je, kako nam je rekao, putem e-maila s adrese Sindičićeve nevjenčane supruge s kojom živi u gradiću nedaleko od Milana. Zanimljivo je da je upravo ista Talijanka, sadašnja Sindičićeva partnerica, zajedno s još dvije prijateljice, poduprla na sudu u Münchenu dio Sindičićeva iskaza u kojemu je govorio o svojim sastancima i razgovorima s Perkovićem. Sindičićeve prijateljice sjedile su, naime, u istom restoranu praveći se da nikoga ne poznaju te su i fotografirale Perkovića i Sindičića. Sudu u Münchenu ne samo da su dale tu fotografiju, već su i svjedočile kako su čule da se Perković Sindičiću pravdao kako su on i Mustač što se tiče likvidacije Đurekovića samo provodili naredbe odozgo.

Je li Sindičić lagao na sudu ili nije, posve je nebitno u aktualnoj proceduri oko izručenja Perkovića i Mustača po uhidbenom nalogu. Sud se u tom postupku ne bavi dokazima.

No, netko će u cijeloj priči ipak morati snositi posljedice. Sindičić je već pod istragom u Hrvatskoj zbog davanja lažnog iskaza pa bi uskoro i sam mogao završiti na popisu osoba za kojima je raspisan europski uhidbeni nalog. Usto, na sudu u Münchenu dao je iskaz pod zakletvom, što znači da za davanje lažnog iskaza mora računati s kaznom zatvora od najmanje godinu dana.

Sindičića smo telefonski pokušali kontaktirati na adresi na kojoj je prijavljen u Italiji, barem je tako navedeno u ovjeri javnog bilježnika. No, samo smo mogli dobiti agenciju za nekretnine koja prodaje kuću na toj adresi. Zanimljivo je i da se talijanska adresa Sindičićeva prebivališta ne spominje u samoj ovjerenoj izjavi, već se u njoj navodi Sindičićeva adresa u Berlinu.

Sindičićev iskaz bio temelj za presudu

Sudac Bernd von Heintschel-Heinegg, predsjedavajući sudskog vijeća u postupku protiv Krunoslava Pratesa za Đurekovićevo ubojstvo, u nedavnom intervjuu za Jutarnji rekao je da je Prates osuđen prvenstveno na temelju Sindičićeva iskaza. Izjavio je da su itekako provjeravali bitne dijelove njegova iskaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:46