PRAVOMOĆNO OSUĐEN

PRIZNAO, NO NIŠTA MU SE NIJE DOGODILO Uzeo pilu za mito, ali je ostao voditelj službe u Ministarstvu

Poduzetniku koji se natjecao za državne poticaje R. L. je dao marku i točan model motorke kakvu želi dobiti

Tražite posao u državnoj službi? Odlično, nemojte zaboraviti priložiti potvrdu o nekažnjavanju koja je uvjet za dobivanje posla.

A jednom kad ga dobijete, tada možete uzimati mito, biti čak i pravomoćno osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu - ali bez posla nećete ostati. Takav je slučaj u Ministarstvu poljoprivrede u kojem je na rukovodećem mjestu voditelja Službe finalne obrade drva zaposlen R. L.

Osuđen još 2010.

R. L. je u listopadu 2010. pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu da je kao načelnik Odjela za celulozu tadašnjeg Ministarstva šumarstva od jednog poduzetnika tražio da mu, u zamjenu za pomoć oko odobravanja državne potpore od 100 tisuća kuna, kupi STIHL motornu pilu vrijednu 4700 kuna. Kako stoji u presudi koju je Jutarnji list dobio od zagrebačkog Županijskog suda, cijela je priča počela kad se jedan poduzetnik iz Zagreba odlučio javiti na natječaj Ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava, a u natječajnoj je dokumentaciji kao kontakt osobu pronašao upravo načelnika R. L., kojeg je potom nazvao i zatražio neke dodatne informacije o postupku prijave. Načelnik ga je primio na sastanak, poduzetnik se prijavio na natječaj, a nakon nekoliko mjeseci načelnik ga je nazvao s dobrim vijestima. Poduzetnik je dobio poticaj, ali bi zauzvrat bilo dobro kada bi načelniku nabavio jednu motornu pilu.

“Ne znam, moram vidjeti gdje i kako bih vam nabavio pilu...”, rekao mu je šokirani vlasnik poduzeća i drugi dan sve prijavio USKOK-u. Taman što je izišao iz sjedišta te državne institucije, R. L. ga je opet nazvao na mobitel s novim vijestima: odlučio se da to bude “štilovka”, model MS 280-I, pa se poduzetnik dao u kupovinu.

Priznanje na sudu

Njihov novi susret uslijedio je 9. listopada, u garaži Avenue Malla, gdje je gospodarstvenik načelniku predao motorku, a ubrzo nakon toga USKOK rasvijetlio cijeli slučaj te je protiv R. L. 2008. godine pokrenut kazneni postupak. R. L. je na sudu priznao krivnju, pokajao se zbog tog nedjela, ispričao svima kojima je počinio štetu i izjavio da ju je spreman nadoknaditi.

Sud mu je sve to - pa i činjenicu da je otac malodobne djece, ali i službenik bez mrlje u karijeri - uzeo kao olakotnu okolnost te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 10 mjeseci, s rokom kušnje od tri godine.

U Ministarstvu šumarstva nije ostao bez posla, a danas je njegovom reorganizacijom načelnik postao zaposlenikom Ministarstva poljoprivrede, gdje radi također kao rukovoditelj.

Ironično, u životopisu R. L. koji smo pronašli na internetu navodi kako danas obavlja poslove upravljanja ljudskim potencijalima, a iako je kriv jer je uzimao mito, bio je čak i član Vladine Radne skupine za izradu programa i mjera suzbijanja sive ekonomije!

Tumačenje zakona

Osuđenog službenika jučer smo nazvali za komentar slučaja, ali on nam je kratko rekao da nije ovlašten davati izjave. Kako nam je pojasnio predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša, on nije upoznat s konkretnim slučajem, ali kaže da službenik vrlo vjerojatno nije dobio otkaz na temelju odredbi Zakona o državnim službenicima.

“Tamo piše da se prestanak službe po sili zakona događa kod izricanja bezuvjetne kazne, a u ovom slučaju nije tako”, tvrdi. Predsjednik Sindikata je u pravu, ali u Zakonu jednako tako stoji da službeniku služba po sili zakona prestaje i ako je “osuđen za kazneno djelo koje je zapreka za prijam u državnu službu sukladno članku 49 Zakona o državnim službenicima”, a u koje spada i “osuda za kazneno djelo protiv službene dužnosti”.

No, zakoni su u Hrvatskoj ionako stvar tumačenja...

Ispričavamo se, presudu nismo vidjeli

Kako su nam iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili na upit, ta institucija tek je 25. rujna 2014. doznala da je protiv zaposlenika R. L. donesena pravomoćna presuda, iako je ona donesena 2010. “Ministarstvo poljoprivrede je u prosincu 2011. preuzelo dio državnih službenika Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, između ostalog i R. L., čiji osobni dosje nije sadržavao pravomoćnu presudu. Ministarstvo poljoprivrede nije imalo saznanja po kojima je moglo postupati. Daljnji postupci u svezi državnog službenika su u postupku”, piše u odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:36