ZAGREBAČKA TRŽNICA

PRIZORI NA DOLCU KOJI SU SE DO SADA MOGLI VIDJETI SAMO NA OTOCIMA Ribari dijelili ribu slučajnim prolaznicima: 'To je doista vrhunac licemjerja'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Kao što su i najavili, ribari i obrtnici koji prodaju ribu na Dolcu jutros su se okupili ispred zatvorene ribarnice kako bi prosvjedovali protiv, kako su rekli, nesposobnog vodstva tržnice koje im nije osiguralo da rade i tako ugrozili njihovu egzistenciju.

Zaposlenici i vlasnici tvtki „Ugoru”, „Hobotnica”, „Ora Adiatica” i „Marina” upozoreni su od komunalnih redara da tržnica nemože raditi, a potom su pušteni u ribarnicu gdje su ostavili u hladnjačama ribu koju su dopremili za prodaju.

Neki od njih dijelili su ribu zainteresiranim znatiželjnicima, a nakon pola sata skup je završen. No, ukupno oko tona ribe će ostati, po svemu sudeći, neprodana.

- Nakon što smo dobili obećanje od vodstva tržnice kako će se ribarnica otvoriti u utorak mi smo naručili ribu, a onda se jučer iznenada pojavio neki inspektor sa tumačenjem kako ne možemo raditi jer naša mjesta na kojima prodajemo nisu boksovi nego kamene klupe. To je doista vrhunac licemjerja. Oni su nama trebali osigurati uvjete za rad, mi smo sve napravili, stavili pregrade od pleksiglasa i nakon što smo prošli statičare, epidemiologe, provjere prostora odjednom je problem u boksovima kaže Tatjana Mlinar, vlasnica tvrtke „Ugoru”.

Dodaje kako sada ne zna što da javi svom kočaru u Tribunju, nitko im nije dao informaciju kada bi se ribarnica mogla otvoriti pa ne želi trpiti gubitke zbog neprodane ribe.

- Mene kao obrtnika izluđuje totalna neodgovornost i nesposobnost ljudi koje mi plaćamo, a oni se odnose prema nama kao da smo svi mi u funkciji njih i njihovih položaja. Svaki dan prebacuju odgovornost jedni na druge, civilna zaštita na inspekciju, ovi na tržnicu, pa tako u krug. Zaista, žalosno, rekla nam je.

Direktor Tržnica Zagreb Stanko Gačić kaže kako nije znao da će na Dolcu ribari prosvjedovati. Zatekli smo ga u obilasku ribarnice u Utrinama koja također ne radi.

- Svaki dan sam sa ribarima u kontaktu i mi smo im rekli da su napravljeni svi propisani preduvjeti da se ribarnice otvore, kao što i otvoreni kiosci za prodaju ribe. Čekamo da stožer objavi svoju odluku i onda će raditi i ovi preostali zatvoreni objekti za prodaju ribe, rekao nam Gačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 04:33