ANALIZA POLITOLOGA

‘Probijen je led. Ono što se događa u Njemačkoj, moglo bi se dogoditi i u Hrvatskoj!‘

Rezultate izbora komentirali su za Jutarnji Josip Glaurdić i Goran Čular
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

- Iako nas tek čeka drugi krug lokalnih izbora, kao i prebrojavanje svih lokalnih zastupnika i slaganje koalicija, već nam je jasno da je u ovome kaosu najveća priča dana iznimno slab rezultat dviju glavnih stranaka: HDZ-a i SDP-a - drži Josip Glaurdić, ravnatelj Instituta za političke znanosti na Sveučilištu u Luksemburgu.

Prema Glaurdićevu objašnjenju, dok će se HDZ još nekako - kao i uvijek dosad - pokriti postizbornim inženjeringom i nastavkom kontrole u brojnim manjim sredinama, kolaps SDP-a dosegnuo je svoj nadir s jednoznamenkastim postotcima potpore u Zagrebu i Splitu. Za one koji prate SDP-ov rad - bolje bi bilo reći nerad - na lokalnoj razini, ovakvi rezultati nisu iznenađenje.

Privid stranke

- U velikoj mjeri SDP je već godinama tek privid stranke jer nema kadrovsku infrastrukturu vrijednu spomena u više od 90% Hrvatske. Trebalo je, međutim, poprilično dugo dok to netko sposoban nije pravilno identificirao i iskoristio, kao što je to uspjelo platformi Možemo! u Zagrebu. Ovom pobjedom probili su led i došli u priliku da pokažu kako će to izgledati njihova vlast. Uspiju li - za tri godine mogli bi imati priliku dobiti i nacionalne izbore, baš kao što će za nekoliko mjeseci i Zeleni u Njemačkoj imati priliku dobiti izbore za Bundestag. Pokažu li se, međutim, lošijom vlašću nego opozicijom, propustit će kolosalnu priliku. Sljedeće tri godine tako će sva svjetla biti okrenuta prema Zagrebu jer baš u glavnom gradu će se odlučivati budućnost i hrvatske ljevice i hrvatske vlasti - prognozira taj politolog.

image
Goran Čular i Josip Glaurdić
FPZ i Sveučilište Luksemburg

A kakva je budućnost dviju najvećih stranaka?

- Kod SDP-a sve ovisi o uspjehu Možemo! HDZ se dosad uvijek uspijevao konsolidirati nakon lošijih rezultata. Jednostavno imaju dovoljno veliku bazu i širinu kadra. Mislim da je njihova najniža točka znatno iznad SDP-ove - zaključio je Josip Glaurdić.

Za Gorana Čulara, profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ), najzanimljiviji su rezultati u Zagrebu, a zatim u Splitu, Rijeci i Osijeku.

- Još nemamo potpuni pregled rezultata, ali osjećaju se velike promjene u četiri najveća grada. Očito da je Možemo! postiglo odličan rezultat, ali to još nije pola posla, iako će Tomašević za dva tjedna vjerojatno pobijediti. U drugom krugu, mogao bi dobiti glasove SDP-a, ali to neće biti jako uvjerljiva pobjeda, kako je izgledalo u prvom trenu. Mislim da bi mu bilo teže protiv Jelene Pavičić Vukičević nego protiv Miroslava Škore, jer ona može dobiti i dio umjerenijih birača, za razliku od predstavnika Domovinskog pokreta, koji gotovo isključivo dobiva glasove desnice. Što se tiče Splita, također nisam iznenađen jer tamo su Marijana i Ivica Puljak prilično poznati, a HDZ i SDP imaju probleme - kaže profesor s FPZ-a.

Demontaža duopola

Prema njegovu mišljenju, to što se dogodilo ove nedjelje još je jedan korak u demontaži HDZ-a i SDP-a koja će se nastaviti, pogotovo ako Možemo! osvoji Zagreb. Ipak, među njima postoje razlike.

- HDZ će to kompenzirati osvajanjima županija, ali to ne znači puno, no barem se mogu hvaliti nečim. SDP je najveći gubitnik, a Peđa Grbin nije napravio ništa otkad vodi stranku. Možda nije imao puno vremena, ali i ono što je mogao, nije uspio napraviti. Uostalom, koliki je pad SDPa, pokazuje to da u Splitu ili Šibeniku dobivaju sedam, osam posto glasova. Na drugoj strani, najbolji posao napravio je Možemo! jer Zagreb ima i simboličku i stvarnu dimenziju kao stvarno središte države. Pokažu li Tomašević i Možemo! da su sposobni voditi tako veliki sustav, u ne tako dalekoj budućnosti mogli bi napraviti veliki skok i u državnoj politici - predviđa Čular.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:43