ISKOP POLAKOVICE

Probijen tunel na Pelješcu: Pogledajte trenutak u kojem je okončan ovaj kompleksni posao

To je ujedno i treći po redu proboj tunela na projektu Pelješac, ali prvi za grčku tvrtku AVAX
Proboj tunela
 Jutarnji List

Grčka tvrtka Avax danas je uspješno završila iskop tunela Polakovica, dugog 1240 metara kod Stona na Pelješcu. Tunel Polakovica dio je 4. faze stonske obilaznice i zajedno s mostom Ston i drugim tunelom Supava čini najkompleksniji dio ovog zahvata (tunel-most-tunel).

To je ujedno i treći po redu proboj tunela na projektu Pelješac, ali prvi za grčku tvrtku AVAX.

Iskop tunela Polakovica započeo je u rujnu prošle godine, a s današnjim završetkom ukupno je iskopano čak 90.000 m3 materijala te je utrošeno 44 tone armature i 29.000 m2 mlaznog betona za primarnu podgradu. Na radovima je sudjelovalo 30 radnika raspoređenih u dvije smjene.

Istovremeno, traju radovi i na iskopu posljednjeg tunela na projektu – Supava, dugog 1290 m. Trenutno je iskopano 50 posto tunela. Most Ston koji se nalazi između ova dva tunela napreduje s armirano betonskim radovima na stupovima dok se u izdvojenom pogonu brodogradilišta u Splitu proizvode dijelovi čelične konstrukcije.

Na ostatku projekta, mostu Pelješac i pristupnim cestama, priprema se ugradnja posljednja tri segmenta rasponske konstrukcije mosta Pelješac. Završetak spajanja koji ujedno znači i fizičko povezivanje kopna s poluotokom Pelješcem očekuje se krajem ovog mjeseca.

Na pristupnim cestama u tijeku su armirano-betonski radovi na objektima mostu Dumanja Jaruga I i II dok se na ranije probijenim tunelima rade završne betonske kampade i hidroizolacija, naglašavaju u Hrvatskim cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:11