LOŠ POSTOTAK

Problemi u sustavu: Niti jednu dozu cjepiva još nije primilo 32 posto radnika u zdravstvu

U bolnice pacijenti ne mogu bez dokaza o cijepljenju, preboljenju ili, pak, testa. No to pravilo zasad ne vrijedi za zaposlenike
 Neja Markicevic/CROPIX

Od 74.260 zdravstvenih djelatnika koji rade u hrvatskom zdravstvu prvom dozom cijepilo se njih 63,41, a dvjema dozama 57,85 posto zaposlenih, što znači da niti jednu dozu cjepiva nije primilo 32,33 posto onih koji svaki dan rade s pacijentima. Riječju, manje je to od prosjeka svih cijepljenih građana EU!

Među cijepljenima je najviše liječnika i to prvom dozom 81,40, a dvjema 76,69 posto, slijede stomatolozi sa 66,74 cijepljenih jednom i 61,69 posto dvjema dozama. Situacija s medicinskim sestrama i tehničarima je i dalje zabrinjavajuća jer niti jednu dozu još nije primilo njih 40,51 posto.

Promjene pravila

Ove brojke govore da bi uvođenje obaveznog cijepljenja za zdravstvene djelatnike vjerojatno u Hrvatskoj trebao biti put u veću cijepljenost u zdravstvu, čime bi se postigla veća zaštita onih o kojima svakodnevno skrbe. Naime, u hrvatske bolnice pacijenti ne mogu bez dokaza o cijepljenju, preboljenju ili pak testa na covid-19. No to pravilo zasad ne vrijedi za zaposlenike, što je razvidno iz podataka HZJZ-a, koji se opiru cijepljenju. U tome su osobito ustrajne medicinske sestre koje baš ovih dana nerijetko izlaze u javnost sa svojim pričama o "nesigurnom i neistraženom cjepivu" nanoseći dvostruku štetu - nisu cijepljene i još k tome straše kolebljive građane koji "vjeruju zdravstvenim djelatnicima" pa im je to također argument za odbijanje cjepiva.

Po svemu sudeći, obvezno cijepljenje za neke djelatnosti neće se moći izbjeći, ne samo u Hrvatskoj, jer se sve više govori o tome da zdravstvene ustanove, ali i neke druge u kojima boravi osjetljiva populacija moraju biti sigurne za korisnike. Zbog toga je, poučena prvim valom epidemije covida-19 i velikog broja umrlih, Italija još u travnju uvela obvezu cijepljenja za zdravstvene djelatnike, a nakon toga pridružile su se Mađarska i Grčka te odnedavno i Francuska. Naime, u Francuskoj su osim što je cijepljenje postalo obvezno za zdravstvene djelatnike, covid-potvrde uvjet za ulaz u muzeje, šoping centre i svugdje gdje se okuplja veći broj ljudi.

Kao opcija zdravstvenim djelatnicima nije ostalo moguće testiranje svaki drugi dan kao dokaz da nisu zaraženi. Maske ostaju u trgovinama, tvrtkama i javnom prijevozu, a onima koji se ogluše na tu obvezu slijedi kazna od 1500 eura koja se povećava svakim novim prekršajem. Naravno, mnogi će reći da su potpuno zbunjeni stalnim promjenama pravila kad je riječ o koroni, ali s obzirom na to da se mnogo toga o samom virusu ne zna, prilagodbe idu "u hodu" pa je i SAD, nakon što je CDC (Centar za kontrolu i suzbijanje bolesti) u svibnju bio "skinuo" maske cijepljenima na otvorenome i većini zatvorenih prostora, upravo promijenio mišljenje.

Kanadski plan

Stigle su nove smjernice po kojima se vraćaju maske i za cijepljene u zatvorenim prostorima jer se pokazalo da je infektivnost delta soja toliko velika da je moguće ponovno zaražavanje već cijepljenih koji onda također mogu širiti bolest. Maske će se nositi i u američkim školama, a Joe Biden je najavio mogućnost obaveznog cijepljenja za sve zaposlene u državnim službama. U znamenitu Metropolitan operu moći će ući samo cijepljeni, a cijepit će se i cijeli ansambl kao i tehničko osoblje te operne kuće. Sve u svemu, SAD se priprema za jesen i prilagođava epidemiološke mjere trenutnoj situaciji sve kako bi štete od covida-19 bile što manje odnosno da se izbjegne lockdown i osigura suživot s koronom.

Tome bi trebalo pridonijeti sve više zahtjeva za obveznim cijepljenjem prije svega u zdravstvu, ali i u javnim službama. Tako se do kraja kolovoza svi zaposleni u javnom zdravstvenom sustavu New Yorka moraju cijepiti, s izuzetkom onih koji imaju neki zdravstveni problem kontraindiciran s cijepljenjem, a oni koji to ne učine, riskiraju otkaz. Više od 50-ak bolnica, velikih zdravstvenih institucija u SAD-u, također je odlučno da se moraju cijepiti svi zaposlenici, s tim da je nekima rok do početka rujna, a drugima do studenoga. Među njima su primjerice prestižna Mayo klinika, dječja bolnica St. Jude, Truman Medical Centers, Medical University of South Carolina...

Na istu temu raspravlja se i u Kanadi pa se čini da će se u jesen ući s dijelom obveznim cijepljenjem i sve više ograničenja onima koji se ne žele cijepiti bez obzira na brojne otpore, a sve da se barem dijelom život normalizira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:24