DELEGACIJA U AŠGABADU

PROBOJ NA ISTOK Što je bivši predsjednik Stipe Mesić radio i dogovorio u Turkmenistanu?

Ako njihov predsjednik naredi da se posluje s hrvatskim tvrtkama, onda ćemo poslovati, kaže član delegacije
 Davor Pongračić/CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović uskoro bi trebao otputovati u službeni posjet Turkmenistanu.

Iz Ureda predsjednika rekli su nam da precizan datum još nije određen. Kao razlog posjeta navodi se razvoj gospodarske diplomacije jer, tvrde u Uredu, Republika Hrvatska ima gospodarski interes za razvoj poslovnih odnosa s Turkmenistanom. Uz politički dio delegacije, u Turkmenistan će putovati i gospodarstvenici. U tijeku je priprema nekoliko međudržavnih sporazuma, a očekuju se i određeni komercijalni ugovori samih gospodarstvenika.

Kao svojevrsna Josipovićeva prethodnica, u Turkmenistanu je krajem prošlog mjeseca boravio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

U Turkmenistan je išao na poziv predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova kojem je predao pismo predsjednika Ive Josipovića.

Održane prezentacije

U Turkmenistan su s Mesićem otišli i predstavnici tvrtki Agens, Brana, Klimaoprema, Tvin, Kamen, Monter - strojarske montaže i Uljanik.

Tvrtke koje će ići u Turkmenistan odabrala je Kinesko-jugoistočnoeuropska poslovna acocijacija (CEABS) koja je nedavno osnovala sjedište u Zagrebu.

Siniša Malus, medijski predstavnik Asocijacije, tvrdi kako im se Mesić obratio i kazao da bi u Turkmenistan želio povesti predstavnike nekih hrvatskih tvrtki.

Tijekom posjeta i razgovora u više tamošnjih ministarstava Toni Bošnjak, direktor tvtke Agens, dogovorio je prodaju softverskog sustava za registriranje ulaza i izlaza lijekova u vrijednosti 10 milijuna dolara. Razgovaralo se također o mogućnosti da pulsko brodogradilište Uljanik, nakon što isporuči dva naručena trajekta, ugovori izgradnju još dva broda.

Kako saznajemo, i predstavnici drugih tvrtki obavili su razgovore o mogućim poslovima i održali prezentacije svojih proizvoda i mogućnosti.

Suradnja s CEABS-om

Tako su predstavnici tvrtke Brana prezentirali svoj dvoosni okretni fotonaponski sustav te su domaćinima prezentirali plan za izgradnju tvornice u vrijednosti pet milijuna dolara. Tvornicu su mislili graditi u Hrvatskoj, a sada razmišljaju o Turkmenistanu.

No, kako nam kaže jedan od članova gospodarske delegacije, sada sve ovisi o volji tamošnjeg predsjednika.

- Ako on naredi da se posluje s hrvatskim tvrtkama, to će se i dogoditi. Ako ne, onda smo izvisili. To tamo tako funkcionira - kaže naš sugovornik.

Prema tvrdnjama Siniše Malusa, suradnja bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i CEABS-a se nastavlja. Tijekom proljeća ove godine Mesić bi trebao predvoditi hrvatsku gospodarsku delegaciju u Azerbajdžanu. U delegaciji bi tada trebali biti predstavnici čak 20-ak hrvatskih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 14:43