KAOS I NA SJEVERU

‘Probudila sam se u 5.05, pogledala kroz prozor i ostala zaleđena. Pa ja sam usred jezera!‘

‘Kada sam radnike koji trebaju čistiti smeće zamolila za pomoć, rekli su mi da sama očistim smeće‘, rekla je Danica Čaklec iz Koškovca

Poplava kod Varaždina

 Anđelko Stričak Facebook/

Danica Čaklec iz Koškovca, sela u predgrađu Ivanca, probudila se nakon dva sata sna jutros u 5:05 sati, pogledala kroz prozor i zaledila se. Sve što je vidjela uokolo bila je voda.

- Kao da sam usred jezera - kaže.

Žena od 67 godina sama je uzela vreće s pijeskom koje joj je dan ranije dovezao zet jer Grad vreća ima ali prijevoza za njih ne, i naslagala dva reda ispred ulaznih vrata.

- Sad gledam samo hoće li se preliti. Strah me je. Sve je pod vodom, pa vidite. Odvodni kanali su začepljeni smećem jer se ne čiste redovito, a znate što su mi rekli radnici iz poduzeća za ceste, čiji je posao brinuti o prometnici uz moju kuću, kad sam ih zamolila za pomoć? „Ako nećete vodu u dvorištu, čistite si sami“ - ispričala nam je umirovljenica.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Danica je jedna od mnogih stanovnika Varaždinske županije koja je noćas više kunjala nego spavala. Kiša koja ne prestaje padati danima, od 16:15 sati u utorak poslijepodne, intenzivirala se toliko jako da u bujicama prijeti mještanima cijele Varaždinštine.

- Sinoć je bilo zatvoreno 10 cesta: tri državne i sedam lokalnih. Bilo je poplava i klizišta. Trenutno je zatvoreno sedam cesta. Prijavljeno je oko 200 ulazaka vode u kuće, podrume, farme, gospodarske objekte. Vatrogasci su napravili 196 ispumpavanja. Evidentirano je šest srušenih stabala. Srećom, sve je prošlo bez ljudskih žrtava. Ipak, postoje i problemi oko vodoopskrbe - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

image

Ministar Davor Božinović u pratnji župana Anđelka Stričaka i načelnika opcine Vidovec Brune Hranića obilazi poplavljena područja

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Pitku vodu nemaju stanovnici 12 županijskih naselja.

Vatrogascima su se na terenu pridružili i volonteri Crvenog križa, pripadnici HGSS-a i radnici Hrvatskih voda koji su čistili zakrčene odvodne kanale. Od velike je pomoći bilo 15-ak vatrogasnih vozila koje su Varaždinci nedavno dobili od države.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nađ za Jutarnji kaže da su samo do sedam sati jutros vatrogasci imali 213 intervencija.

- Na teren je izašlo 1065 vatrogasaca sa 245 vozila. Vatrogasna društva iz cijele su županije bila na nogama kao i Javna vatrogasna postrojba iz Varaždina. Od jutros u sedam, kad smo prikupili ove brojke, imali smo još barem dvadesetak intervencija i broj se stalno povećava. Nakon prve su navale bujičnih voda noćas, ljudi bili u velikoj panici, što ne čudi s obzirom na iskustva. Ovakve su kiše već znale izazvati velike poplave koje su im nanijele ogromne štete - rekao je Nađ.

Jutros je u Varaždin stigao i ministar unutarnjih poslova Darko Božinović, koji se nakon sjednice županijskog stožera civilne zaštite uputio u obilazak terena.

- Živimo u vremenu u kojem se osjećaju velike posljedice klimatskih promjena i ovakvih situacija će biti sve više. Zato odgovor države mora biti prevencija. Moramo biti spremni na jake bujične poplave, urbane poplave. Ne postoji institucija koja može sama sve odraditi i svoj obol će morati dati svi. Svatko tko ima nekretninu, mora voditi računa o tome kako je i zaštititi - izjavio je u Varaždinu ministar Božinović nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

image

Ministar Davor Božinović u pratnji župana Anđelka Stričaka i načelnika opcine Vidovec Brune Hranića obilazi poplavljena područja

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Za sav promet je zatvorena cesta Varaždin-Ivanec, ona uz koju živi Danica Čaklec. Iako se noćas očekivalo smirivanje kiše, nemilosrdno je padala do jutra. Zadnja su se dva dana otvorila brojna klizišta. Osim što odvodni kanali nisu u mogućnosti primiti toliku količinu kiše, problem je i što su mnogi od njih zagušeni smećem.

- Jučer u popodnevnim satima dogodio se ekstreman pljusak na cijelom području županije, palo je 40 litara kiše na kvadratnom metru na zasićenom tlu jer je kišno razdoblje već desetak dana. Proveli smo predradnje u očekivanju tog vala proveli, međutim kiša koja je padala bila je ekstremna jer je trenutno zapunila sve vodotoke i kanale. Pogotovo u rijekama Plitvici i Bednji. Pokušali smo poboljšati stanje koliko je to moguće. Trenutni trendovi su da je Plitvica počela opadati u gornjem toku. Kritično je u Krkancu. U Varaždinu i nizvodno ne očekujemo probleme. Što se tiče rijeke Bednje i pritoka, tu je bilo značajnih bujica i erozija. U srednjem toku područje kontakta grada Ivanca i Novog Marofa je u razini srednjih protoka, postoji tendencija rasta, ali imamo određene volumene za prihvat vode. Sutra očekujemo smirivanje situacije – rekao je za Jutarnji Danijel Bunić, direktor Hrvatskih voda za varaždinsko područje.

Varaždin bi uskoro trebao dobiti Regionalni centar civilne zaštite kad će se, vjeruju svi, učinkovitije moći izboriti s ovakvi, sve učestalijim vremenskim nepogodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:07