TOMISLAV LAUC PRVI U PRITVORU

'Probudio me bager u 5.30 sati, za par minuta već sam bio priveden'

Središte Zagreba danas je osvanulo pod pravom opsadom. Zbog radova Hoto grupe prosvjednici su zaposjeli Varšavsku, pa je intervenirala i policija
Zagreb, 150710.Radnici su srusili stabla u Varsavskoj ulici gdje su poceli radovi na ulazu u garazu projekta Cvjetni prolaz, radi cega su dosli aktivisti sprijeciti daljne radove, nakon cega ih je interventna policija odvela u stanicu.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Zatišje je kratko trajalo. Središte Zagreba ponovno je pod opsadom. Naoružani specijalci, policijske marice, barikade na blokiranim ulicama, ljudi koji sjede na prometnicama, privođenja građana...

Porušili sva stabla

Tako je hrvatska metropola izgledala danas od ranog jutra, nakon što su ponovno započeli radovi na izgradnji auto rampe projekta Cvjetni u Varšavskoj ulici.

Zvuk teške mehanizacije probudio je uspavani dio Zagreba oko Varšavske još oko 4.30 sati, kada su pod policijskom pratnjom počeli stizati kamioni tvrtke Tehnika i gradskog Zrinjevca. Radnici Holdingove podružnice porušili su sva stabla u Varšavskoj ulici, unatoč obećanju investitora Tome Horvatinčića da će se ona sačuvati. Izvađeni su rasvjetni stupovi i kamene ploče, a gradilište je opasano dvostrukom ogradom.

Specijalci i fotoaparat

Tomislav Lauc, jedan od stanara Varšavske, prvi je danas završio u policijskoj marici, zajedno s glumicom Uršom Raukar i Teodorom Celakoskim iz Prava na grad.

- U 5.30 sati probudio me zvuk piljenja grana. Odmah sam znao što se događa. Otvorio sam prozor i imao sam što vidjeti. Varšavska se počela kopati. Sišao sam dolje i s fotoaparatom krenuo snimati. Specijalci su mi rekli da se maknem, a nakon što sam to odbio uhitili su me. Riječ je o nasilju prema stanarima Varšavske ulice - ispričao je u dahu Lauc, nakon što ga je policija kasno popodne pustila na slobodu.

Prava drama odvijala se tijekom cijelog dana. Zagreb je nalikovao na grad u kojem se upravo sprema obrana od terorističkog napada.

Pružali pasivan otpor

Osim Varšavske, policija je blokirala i okolne ulice u središtu. Stotinjak interventnih policajaca osiguravalo je gradilište, a neki građani pružali su pasivni otpor i sjedali ispred kamiona Tehnike kako bi im zapriječili prolaz.

Nadmudrivanje policije i prosvjednika trajalo je cijeli dan. Dok su jedne trpali u maricu u Varšavskoj, druga skupina građana već je sjedila na križanju s Gundulićevom. Kada su interventni policajci i njih priveli, ostatak prosvjednika sjeo je na križanje Masarykove i Gundulićeve. Vidjevši da prosvjednici ne odustaju, policija je poslije zatvorila i dio Gundulićeve na dijelu oko Varšavske.

Nosite i SDP

U užareni centar grada oko 11 sati došli su i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem te predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Uza zvižduke i povike građana policiji “Nosite i SDP” glumac Vilim Matula obrušio se na političare.

- Kako Vas nije sram! Ovo je Vaša politička šteta, vi ste uhapsili sve ove ljude. Svaka vam čast! - bijesnio je Matula.

Nakon 20-ak minuta, Šprem i Bernardić u društvu HNS-ove Morane Paliković Gruden uputili su se prema Varšavskoj.

- Pustite me da prođem! Imam pravo slobodno šetati svojim gradom! - vikao je Šprem.

- Gospodine, izvolite zaobići Gundulićevu ulicu - objasnio mu je specijalac.

Milijunašica u policiji

U policijskoj marici su, među ostalih 142 privedenih, završili i glumac Vilim Matula, književnik Edo Popović, zastupnik Josip Kregar, SDP-ovi gradski zastupnici Jurica Meić i Dan Špicer, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, prva hrvatska osvajačica milijuna Mira Bičanić, šefica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:07