SVE ISPOČETKA

PROCEDURALNA GREŠKA Odgođeno izručenje kapetana Dragana

Vasiljković se, naime, u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.
 CROPIX

ZAGREB - Jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, uspio je prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australskog saveznog suda u petak donijela odluku o odgodi tog postupka, izvijestili su australski mediji u petak.

Taj je potez uslijedio nakon što je prošloga tjedna ista sutkinja, Jennifer Davies, potvrdila proceduralnu grešku tijekom osmogodišnjeg procesa kojim Hrvatska traži njegovo izručenje iz Australije.

AUSTRALSKA VLADA: 'Vasiljković je sam odgovoran za dugotrajnost postupka'

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori tada je izvan sudnice izjavio novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebao krenuti ispočetka.

Vasiljković se, naime, u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

KAPETAN DRAGAN NE ŽELI U HRVATSKU Opet se žalio protiv izručenja iz Australije

Sutkinja Davies priznala mu je jednu točku žalbe i ustvrdila da je Vasiljković trebao imati uvid u prepisku australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahtjeve odbila.

Vasiljković se prošle godine žalio protiv odluke tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Jasona Clarea da ga pošalje u Hrvatsku na ispitivanje. Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome 2012. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i brojnih Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnesen još 2005. godine.

Izručenje je odgođeno najmanje do okončanja žalbe koju će na odluku sutkinje Davies, kako se očekuje, uložiti ministar pravosuđa Michael Keenan u roku od 21 dana.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata kao vođa paravojnih srpskih snaga u tzv. Krajini.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:17