SPAŠAVATELJI

Pročelnik HGSS-a Josip Granić: ‘Zbog novih potresa opet moramo obići sva sela‘

Nakon obavljene smjene HGSS-ovci nastavljaju i s dostavom hrane, pića i odjeće u mjestima koja su teže dostupna za ostale službe
Spasioci HGSS-a u Petrinji
 Hgss

Nakon dramatičnog utorka pripadnici HGSS-a, njih 192 iz 19 stanica, cijelu su noć obilazili 84 sela na potresom pogođenom području i, kako nam kaže pročelnik HGSS-a Josip Granić, nisu imali niti jednu hitnu intervenciju spašavanja.

- Ovdje se tlo stalno trese i mi smo se pomalo na to naviknuli, ali kako su jutros bila dva malo jača potresa, sada moramo sva ona područja koja smo obišli ponovno pregledati kako bismo utvrdili da nije došlo do novih oštećenja koja mogu ugroziti ljude - rekao nam je Granić.

Nakon obavljene smjene HGSS-ovci nastavljaju i s dostavom hrane, pića i odjeće u mjestima koja su teže dostupna za ostale službe poput Civilne zaštite i Crvenog križa.

- U mnogim selima ljudi nisu pristali na evakuaciju zbog stoke koju ne žele napustiti, pa se intenzivno radi na osiguranju njihova smještaja u mobilnim kamp-prikolicama ili kontejnerima kako bi se izbjegli rizici od boravka u oštećenim objektima. Riječ je uglavnom o staračkim domaćinstvima, a posebne ekipe im pomažu u zbrinjavanju stoke - dodao je Granić.

Istaknuo je i odličnu organizaciju i sinkronizaciju svih službi na terenu u kriznim i dramatičnim trenucima nakon najvećeg potresa.

Timovi odjela bespilotnih sustava mapirali su područja Petrinje iz zraka (830 hektara) radi utvrđivanja oštećenja na objektima, a mobilna jedinica Carine dala im je na korištenje kameru za izviđanje iz zraka koja im je pomogla za brže mapiranje.

Granić posebno ističe veliku pomoć potražnih pasa kojih je na početku bilo 13 i pomoću njih je pronađeno i spašeno šest osoba koje su vatrogasci zbrinuli i predali medicinskoj skrbi.

Nažalost, u Majskim Poljanama pronašli su tri smrtno stradale osobe, a u Žažini jednu u crkvi, ali su i locirali dvije žive zatrpane osobe.

- Teško je bilo što reći nakon što vidite uživo razmjere ove katastrofe i sudjelujete u neizvjesnom traganju i spašavanju života. Beskrajna solidarnost građana i nesebična požrtvovnost svih službi na terenu pomogli su da se barem malo pomogne stanovništvu u ovoj velikoj nesreći - zaključio je Granić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:46