BESPRAVNA KUĆA

PROČELNIK ZA GRADNJU BESPRAVNO GRADIO VLASTITU KUĆU Snimili smo rušenje etaže koju je ilegalno dodao pa odlučio ukloniti kad je sve isplivalo u medije

Mladen Ogrinc, sada već bivši samoborski pročelnik za planiranje i građenje, jučer nam je telefonski samo rekao: “Ne. Ne. Ne odgovaram uopće”
 Ranko Šuvar / CROPIX

Uz jaku buku u četvrtak oko 13 sati u Maloj Rakovici u Samoboru, mali bager srušio je posljednji veliki komad treće nezakonite etaže s buduće kuće Mladena Ogrinca, sada već bivšega samoborskoga pročelnika za planiranje i građenje.

“Rušite treći kat?”, pitali smo jednoga od radnika koji su izvodili radove.

“Evo gotovo je”, odgovorio nam je dok je njegov kolega u malome bageru koji su uz pomoć dizalice dopremili na drugu etažu Ogrinčeve građevine, još poravnao ostatke građevnoga materijala koji su stršali.

Sve priznao

Priču o pročelniku za planiranje i građenje koji je sam, po vlastitom priznanju, ilegalno sagradio treći kat kuće, premda je upravo osoba u čijoj se nadležnosti trebala nalaziti kontrola nezakonitoga građenja, izazvala je jučer pozornost. Ogrinc, koji je u Samoboru godinama obnašao dužnost pročelnika za planiranje i građenje gradske uprave, sam je, ali tek nakon što se čitava priča otkrila, dao srušiti treći kat kuće, no pitanje je hoće li sve na tome ostati jer se spominje i podnošenje kaznenih prijava protiv njega te osoba iz njegova bivšega Ureda koji su građevinsku dozvolu, za nešto što sada ispada nezakonito, svojemu šefu ipak izdali.

Irena Franceković, nezavisna gradska vijećnica, koja je po svemu sudeći i zakotrljala priču, rekla je da su joj se javljali ljudi iz mjesnog odbora Mala Rakovica te je ona nedavno na aktualnom satu postavila pitanje dijela Male Rakovice na kojem Ogrinc gradi kuću, a mještani ga zovu Gmajna.

“Što će se točno graditi? Tko su investitori? Što govori GUP za taj dio, i najvažnije kakve su građevinske dozvole izdavali? To su sve pitanja koja sam postavila na aktualnom satu 11. srpnja te zatražila pisani odgovor. No, još mi nisu odgovorili”, rekla je u četvrtak u telefonskom razgovoru Irena Franceković, pojašnjavajući kako osim Ogrinčeve kuće postoji još niz nedoumica oko Gmajne. Riječ je o zemljištu koje je vlasništvu Grada Samobora i koje je isparcelizirano da bi se tamo gradile obiteljske kuće te grad te parcele prodaje.

Ranko Šuvar / CROPIX

“Najprije je grad prije nekoliko godina uložio ogromne novce u dovođenje infrastrukture u taj dio koji je bio u njegovom vlasništvu. Tada se govorilo da će grad građevinske parcele na tome dijelu prodavati po 120 eura po kvadratu. Međutim, prije prodaje napravljena su vještačenja kojima je cijena spuštena na 60-70 eura po kvadratu te se postavlja pitanje je li sad ulaganje u čitavu tu infrastrukturu uopće opravdano ako se zemljišta prodaju tako jeftino. Treće, prije nekoliko mjeseci je upravo ta zona prebačena iz prve u treću, čime su smanjeni troškovi građevinske dozvole za 40%”, kaže nam I. Franceković kojoj je ta stvar postala jako sumnjiva jer si je navodno parcele kupilo uz Ogrinca i nekoliko gradskih službenika.

“Ne. Ne. Ne odgovaram uopće”, rekao nam je u četvrtak u telefonskom razgovoru Ogrinc kada smo pokušali dobiti izjavu oko ilegalne izgradnje i podnošenja ostavke. Za 24 sata dan ranije je pak rekao: “Priznajem. Pogriješio sam, sad sam rušim, a dao sam i ostavku. Ja sam barem svoju pogrešku priznao. Podnio sam i ostavku iz moralnih razloga na pročelničko mjesto. U biti je kriv projektant koji je nacrtao više etaže, a ja to nisam kontrolirao”, ispričao je za 24 sata Ogrinc.

Objašnjenje

Mobitel gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka u četvrtak poslijepodne je bio isključen kad smo pokušali dobiti izjavu. Dan ranije je ustvrdio kako je nakon otkrića o ilegalnoj gradnji zatražio objašnjenje od Ogrinca, a pošto je Ogrinc dao nezadovoljavajuće objašnjenje, rekao mu da odmah zatraži izmjene građevinske dozvole i objekt napravi u gabaritima GUP-a. Također mu je, tvrdi, rekao da više ne uživa povjerenje gradonačelnika ni zamjenika i da ne može ostati na mjestu pročelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:11