EUROPSKA KOMISIJA

Proces ulaska Hrvatske u Schengen se nastavlja

Kolinda Grabar-Kitarović i Jean-Claude Juncker
 Francois Lenoir / REUTERS

Najave da bi Slovenija mogla blokirati ulazak Hrvatske u Schengen jučer u EU nisu željeli komentirati. Proces pristupanja Hrvatske u Schengen ide dalje i radi se evaluacija o ispunjavanju tehničkih kriterija za to. Hrvatska se u ljeto približila cilju i dobila pristup bazi podataka u sustavu SIS (Schengenski informacijski sustav), što nije i formalni ulazak u Schengen. O tome je Komisija dala prijedlog, a Parlament pristanak, pa se sada očekuje odluka Vijeća.

Potpuni ulazak Hrvatske u Schengen, osim ispunjavanja tehničkih kriterija, je i političko pitanje, što dokazuje i primjer Bugarske i Rumunjske. Te dvije države su prije više od pet godina ispunile sve formalne uvjete za pristup Schengenu, Europska komisija je sve to potvrdila svojim izvješćima, ali Vijeće nema o tome konsenzus.

Hrvatska nema slične probleme kao Bugarska i Rumunjska, za koje postoje mehanizmi nadzora i suradnje koji nisu ukinuti niti nakon deset godina njihova članstva u EU, pa bi stvar mogla biti lakša. Međutim, na tom putu se mogu pojaviti i neočekivane prepreke, poput moguće blokade od strane Slovenije. Kako je budućnost Schengena ionako pod znakom pitanja, može se očekivati da se ni drugima neće žuriti da se ta zona slobode kretanja proširi.

Nedavno je upravo ulazak Hrvatske u Schengen spomenut kao trajno rješenje za problem gužvi i na granicama Hrvatske i Slovenije, koje su unutarnje granice EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:31