VELIKO ISTRAŽIVANJE

Pročitajte gdje je život najskuplji, a gdje najjeftiniji nakon povećanja PDV-a!

Agencija je sama izradila listu osnovnih artikala i režijskih troškova za potrebe ovog istraživanja, te jasno ukazuje na razlike u troškovima života između hrvatskih gradova. Provedeno je istraživanje u 10 hrvatskih gradova - Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli, Splitu...
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Agencija Stratego PR provela je istraživanje u 10 hrvatskih gradova - Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli, Splitu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Zadru i Varaždinu - kako bi otkrila gdje je u Hrvatskoj trenutno najskuplje a gdje najjeftinije pokriti osnovne životne potrebe prosječne tročlane Hrvatske obitelji .

Agencija je sama izradila listu osnovnih artikala i režijskih troškova za potrebe ovog istraživanja, te je metodologija vrlo vjerojatno različita od izračuna sindikalnih košarica. Ipak, jasno ukazuje na razlike u troškovima života između hrvatskih gradova.

Sveukupno, život je najskuplji u Varaždinu, gdje ukupni troškovi za tročlanu obitelj s djetetom koje ide u osnovnu školu dosežu čak 4.429,4 kuna. Najjeftiniji je u Slavonskom Brodu, gdje za iste artikle građani plaćaju samo 3.064,01 kunu.

Kod živežnih namirnica Osječani prolaze najjeftinije, za 27 artikala osnovnih namirnica izdvojit će 1.536,97 kn, dok će iste namirnice Zadrani platiti 1.916,59 kn. Voće je također najjeftinije u Osijeku, a najskuplje u Varaždinu, dok je povrće najskuplje u Zadru, a najjeftinije u Osijeku.

Na tržnicu se najviše isplati ići u Slavonskom Brodu, gdje prosječna obitelj mjesečno izdvoji 246,00 kn. Istu količinu namirnica Dubrovčani plaćaju mnogo više – 445,00 kn. Radi pravedne usporedbe, u ukupnu analizu troškova uvrštene su samo namirnice koje su pronađene u svim gradovima – luk, svježi kupus, krumpir, banane, jabuke, kruške, naranče i limun .

Šest osnovnih higijenskih artikala za tročlanu obitelj na mjesečnoj bazi najskuplja je u Dubrovniku, gdje građani za pastu za zube, šampon za kosu, toaletni papir, sapun, deterdžent te univerzalno sredstvo za čišćenje kupaonice plaćaju 365,32 kn, dok je Osječanima ista ta higijenska košarica oko 100 kuna jeftinija.

Troškovi prijevoza u Varaždinu dosežu 1.470 kn, budući da jedna mjesečna radnička karta košta 585 kn, a u Dubrovniku 200. U istraživanju je uračunato da promatrana obitelj mjesečno koristi dva radnička i jedan učenički pokaz, što u Dubrovniku, prijevozno najjeftinijem gradu, iznosi ukupno 480 kuna.

Stratego PR

Kulturna i zabavni dio košarice najjeftiniji je u Splitu, gdje se ulaznice za kino i kazalište mogu kupiti za 20 kuna, što je, ako pretpostavimo da u košaricu ulaze dva kino filma i jedna kazališna predstava, ukupno 180 kuna. Za kulturu i razonodu ovog tipa Zagrepčani i Zadrani izdvojit će tristo kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:00