BURNI DAN U SABORU

Pročitajte tko je Sanaderu pružio ruku, s kim je ručao, a tko je komentirao 'Svi Cigani, samo ja Rom'

Većina HDZ-ovaca danas je okretala glavu od svog donedavnog šefa, a tek su mu rijetki pružili ruku
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vratio sam se zbog nevjerojatnog i nedemokratskog razvoja događaja - poručio je danas bivši premijer Ivo Sanader nakon što je opet zasjeo u saborske klupe. Bilo je to i prvo njegovo obraćanje novinarima nakon što je početkom siječnja izbrisan iz HDZ-a.

Većina HDZ-ovaca kojima je gotovo deset godina godina bio šef od njega je danas u Saboru okretala glavu, tek su se rijetki s njim i rukovali, a njegova bivša stranka išla je toliko daleko da su mu doslovce željeli zabraniti da sjedne među njih.

Muk nakon prisege

Uz njega su ostali samo njegovi prijatelji Jerko Rošin, Mario Zubović, ali i predsjednik Sabora Luka Bebić koji ga je uzeo u zaštitu kada je HDZ samoinicijativno želio odrediti gdje bi Sanader trebao sjediti. Čak i nakon polaganja zastupničke prisege da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno - umjesto pljeska sabornicom se u prvi trenutak “prolomio” muk. Tek par sekundi kasnije zapljeskali su mu Rošin, Zubović i bivši liberal Ivan Čehok.

Odradio je Sanader danas i svoje prvo glasanje - kao nezavisni zastupnik podržao je Ustavni zakon o provedbi Ustava i to dizanjem ruke jer “ključić” za elektronsko glasovanje još nije dobio. Hoće li podržavati Vladu, vidjet će se već idućeg tjedna, jer je u srijedu rasprava o SDP-ovu zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Jadranki Kosor. On sam na to pitanje, kao ni na jedno drugo, nije želio odgovoriti.

- Bio sam odlučio u potpunosti se povući iz hrvatske politike. Međutim, nevjerojatni razvoj događaja poslije mog odlaska iz politike praktički me natjerao da aktiviram svoj saborski mandat. Nadam se da ću zajedno s kolegama u Saboru doći do onih razloga koji su doveli do ovakvog nevjerojatnog i nedemokratskog razvoja događaja koji je apsolutno neprimjeren europskim i svjetskim demokratskim standardima - bilo je sve što je rekao u očigledno unaprijed pripremljenoj izjavi.

HDSSB-ovci bili protiv

Posljednji je put Sanader u zastupničkoj klupi sjedio prije sedam godina kao šef tada oporbenog HDZ-a i njihov vođa kojeg su bespogovorno slušali. Danas sasvim drukčija slika - čak ni svi HDZ-ovci nisu podržali njegovo aktiviranje mandata - Andrija Hebrang i Đurđica Sumrak, inače jedna od najboljih prijateljica premijerke Kosor, bili su suzdržani. Protiv su pak, bili HDSSB-ovci Boro Grubišić i Dinko Burić. Sanader je, po svemu sudeći, sve vrijeme bio na “linku” sa svojim prijateljima u sabornici jer čim je njegov zastupnički mandat potvrđen, ušetao je u Sabor. Bilo je to oko 12.30 sati. Glumio je samouvjerenost. No, čim je ušao u sabornicu vidjelo se da mu nije ugodno.

Friščić mu dao ruku

Prvi mu je ruku pružio šef HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić. U sabornici, međutim, za njega nije bilo mjesta - odnosno ono na kojem je trebao sjediti i koje mu je odredio njegov prijatelj Bebić bilo je zauzeto. Bebić je, naime, i prije nego je Sanader došao objasnio zastupnicima kako će “dr. Ivo Sanader” sjediti tamo gdje je sjedila Željana Podrug, koja je bila njegova zamjenica, dok “predsjedništvo Sabora ne donese odgovarajuće odluke”.

HDZ-ovci su to pod svaku cijenu željeli spriječiti, pa su Anu Lovrin samoinicijativno premjestili da sjedi upravo na tome mjestu kako ne bi mogao Sanader. Zbog toga ga je Bebić uputio da sjedne na mjesto SDP-ove Željke Antunović, u prvom redu na strani SDP-a, koje u tom trenutku nije bilo u dvorani. Tu su ga dočekali Tonino Picula i Slavko Linić i dok su se oni s njim pozdravljali, Luka Bebić opet je zaratio sa svojom strankom, očitavši im “bukvicu”.

- Ovo što ste napravili, ovu zamjenu mjesta, nitko nije odobrio i to je nelegalno - stao je Bebić na stranu Sanadera. Ana Lovrin priznala je kako na novom mjestu sjedi jer joj je “Klub dao naputak”.

- Odluku o rasporedu sjedenja donosi Predsjedništvo Sabora na prijedlog klubova. I kad taj prijedlog dođe na Predsjedništvo za desetak dana, onda ćemo o tome odlučiti - objasnio je Bebić. No, odmah se pobunio šef HDZ-ovaca u Saboru Hebrang.

Srb prekinuo sukob

- Ja sam predložio ovakav razmještaj, ali vi niste htjeli sazvati Predsjedništvo - ustvrdio je Hebrang, na što mu je Bebić uzvratio kako mu je jasno rekao da će Sanader sjediti na mjestu Podrug dok Predsjedništvo ne odluči drukčije. Svađu među HDZ-ovcima u kojoj su SDP-ovci bili na strani Bebića, prekinuo je HSP-ovac Danijel Srb.

Sumrak slala SMS-ove

- Molim vas da se od mjesta za sjedenje zastupnika ne radi predstava - rekao je Srb.

Tada je u sabornicu ušla Željka Antunović, došla do svojeg mjesta i rekla bivšem premijeru: “Gospodine Sanader, to je moje mjesto”. Stoga mu nije preostalo drugo nego premjestiti se. Otišao je do slobodnog mjesta na HDZ-ovoj strani u kojoj inače sjedi manjinac Šemso Tanković i rukovao se s HDZ-ovcem Neviom Šetićem do kojeg je sjeo. No, ni tamo bivši premijer nije sjedio dugo.

Konačno je iz trećeg pokušaja Sanader sjeo na svoje “privremeno mjesto” s kojeg se ipak maknula Ana Lovrin. A ono je bilo upravo pored HDZ-ovca Josipa Salapića koji mu je Istražnom povjerenstvu za Inu najviše “digao tlak”. I njemu je danas pružio ruku. Sa svime je zasigurno “izravno” bila upoznata i premijerka Kosor jer je njezina prijateljica Sumrak cijelo vrijeme slala SMS-ove.

Bilo mi je vrlo neugodno

Nakon sjednice se uputio prema saborskom kafiću, a onda ušao u restoran - na ručak s Rošinom i Zubovićem. Za njim je ušao i Hebrang. Na pitanje hoće li ručati sa Sanaderom rekao je:

- Ako me pozove i ako plati. U društvu Zubovića, koji je bio vidno ljutit, bivši je premijer oko 14 sati napustio Markov trg.

- HDZ-ovci su pokazali jedan neljudski odnos i ogromnu količinu mržnje i netolerancije prema bivšem šefu. Jučer im je bio svetac i idol, a danas ga toliko mrze da bi ga najradije zatukli - rekao je SDP-ovac Linić koji je, iako je često u sukobu s Bebićem, dao podršku predsjedniku Sabora.

- Branio je pravo svakog zastupnika i zato sam bio ponosan i sretan na svog predsjednika - kaže Linić.

Sanaderov prijatelj Rošin nije skrivao konsterniranost ponašanjem HDZ-ovaca.

- Meni je bilo vrlo neugodno. Vjerujem da meni oni ljudi s kojima ručam ne bi zabili nož u leđa - rekao je Rošin. Cijelu situaciju možda je najbolje opisao manjinac Nazif Memedi.

- Svi Cigani, samo ja Rom - rekao je izlazeći iz sabornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:03