IMUNOLOG IZ RIJEKE

Procjena dr. Trobonjače: Četvrti val korone bit će kraći i manje intenzivan zbog cijepljenja i puno preboljelih

- Imamo određenu imunost koja ipak nije dostatna da izbjegnemo četvrti val, jer veliki broj građana se nije cijepio. kaže
Zlatko Torbonjača
 Matija Djanjesic/Cropix

Imunolog Sveučilišta u Rijeci, Zlatko Trobonjača, gostovao je u RTL-u Danas i iznio svoja očekivanja za jesen, s obzirom na rast broja zaraženih i turističku sezonu.

Na pitanje što nas čeka od rujna, odnosno koliko će nas stajati turistička sezona u borbi protiv koronavirusa, Trobonjača kaže kako nas vjerojatno čeka dodatni porast novozaraženih.

- Praktički više od milijun gostiju je bilo u našoj zemlji, a dolaze iz zemalja gdje postoji epidemija s delta virusom. To se već vidi, primorske županije imaju porast zaraženih u odnosu na županije u unutrašnjosti. To će se nastaviti u rujnu kada počne škola i vratimo se s godišnjeg odmora i više vremena boravimo u zatvorenim prostorijama te će sve to dovesti do pojave četvrtog vala, kaže Trobonjača.

Smatra da četvrti val vjerojatno neće biti onog intenziteta kakav je bio treći val, odnosno da neće dosegnuti te brojke i kraće će trajati.

- Imamo određenu imunost koja ipak nije dostatna da izbjegnemo četvrti val, jer veliki broj građana se nije cijepio te ulazimo u jesen s nedostatnom imunošću u populaciji, kaže imunolog.

Na pitanje što čeka bolnice i hoće li biti pritiska, kaže kako će ga sigurno biti, ali da se neće ponoviti situacija koja je bila proljetos, jer je dio ljudi cijepljen ili su preboljeli te imaju koncentraciju antitijela koja je dostatna da ne obole od težih bolesti.

Na pitanje treba li cijepljenima i treća doza, kaže kako je to upitno jer neke zemlje već predviđaju da će biti potrebna.

- Što se tiče naše zemlje, treću dozu bi trebalo primijeniti u ranjivim populacijama koje su izložene najviše bolesti, koje su na određeni način imunokompromitirani i nisu razvili dostatnu imunost. Oni bi se trebali najprije cijepiti od 8 do 12 mjeseci, iako najbolje bi bilo dobro se cijepe vezano uz aktualni soj, a to je delta soj, kaže Trobonjača za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:31