SRAMOTNE SCENE

Procurila snimka skandala u Saboru, padale prijetnje i uvrede: ‘Bando prokleta!‘

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže da je najteže sankcije izrekao "nakon prijetnji, skoro i fizičkih".

Kaos u Saboru

 Hrt Screenshot/

Iz drugog pokušaja, uz protivljenje oporbe i uz žustru raspravu, Hrvatski sabor danas je prihvatio Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri. Za hitni postupak izjasnilo se 75 zastupnika, a 30 ih je bilo protiv.

Izglasavanju je prethodila žustra rasprava, u kojoj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrekao opomene nekolicini zastupnika, dok je zastupnika Mosta Miru Bulja izbacio iz sabornice.

Nakon što je dobio četvrtu opomenu, Bulj je krenuo prema izlazu iz dvorane. U tom trenutku zastupnik HSS-a Krešo Beljak je viknuo "Ostani Miro, ne idi!", nakon čega se Bulj vratio u svoju saborsku klupu.

Beljak je zbog toga zaradio opomenu nakon čega je počeo vikati. Kako bi smirio raspravu, Jandroković je odlučio nakratko prekinuti sjednicu.

Gužvu koja je nastala nakon proglašenja stanke zabilježile su kamere HRT-a, a možete ju pogledati OVDJE

Uz mnogo vike i negodovanja, prema predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću uputili su se zastupnici Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) i Krešo Beljak (HSS).

- Nećete me izbaciti. Ja ću cijeli dan tu stajati i ometati sjednicu … Neka me policija s lisicama (odvede) van. Jesam li se ja za to borio u ratu? Bando prokleta! - derao se Sačić na Jandrokovića. Između ostalog, predsjedniku Sabora rekao je da se skrivao za vrijeme rata, dok je on bio general HV-a.

- I ja ću tu stajati, neka i mene izbace - rekao je Beljak, pružajući tako podršku zastupniku Sačiću.

Nakon stanke, Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) prigovorio je Jandrokoviću što je za vrijeme stanke zastupniku Željku Sačiću dao opomenu i na dva dana ga udaljio sa sjednice.

- Svašta su kolege izgovorili o meni osobno, no cijeli scenarij spuštanja dolje i prijetnje ne mogu tolerirati - rekao je predsjednik Sabora. Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) uzvratio mu je kako je to što je ispričao - netočno.

- Opomene ste dali nakon što ste proglasili stanku - rekao mu je. Jandroković ističe da je dio opomena dao za rasprave, a da je najteže sankcije izrekao "nakon prijetnji, skoro i fizičkih".

Pavliček je rezolutno odbacio mogućnost da bi Sačič napao predsjednika Sabora.

- Ne bi vas fizički napao general Hrvatske vojske, on je i vas i nas ‘91 branio. Pogriješili ste jer ste mu u doba stanke dali toliko opomena da mu u dva dana zabranjujete dolazak u Sabor - rekao je Pavliček tražeći povlačenje kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:35