POMRAČENJE UMA

PROCURILA VIJEST ZBOG KOJE U FBI-u UMIRU OD SRAMOTE Agentica koja je imala pristup tajnim dokumentima udala se za čovjeka kojeg je istraživala

 Myspace, ISIS

Ugledna prevoditeljica FBI-a s pristupom tajnim dokumentima završila je u zatvoru nakon što je otkriveno da je otputovala u Siriju i udala se za militanta ISIS-a, otkriva CNN. Da stvar bude sramotnija, Daniela Greene (38) je istraživala brutalnog terorista Denisa Cusperta, ali nakon mjeseci praćenja njegovih poziva i poruka, gospođa se - zaljubila.

I to ne u bilo koga, Cuspert je česta bio 'zvijezda' ISIS-ovih propagandnih videa, a i na glasu je kao jedan od najbrutalnijih terorista. Rođen je u Njemačkoj gdje je i napravio solidnu repersku karijeru nastupajući pod umjetničkim imenom Deso Dogg, ali u međuvremenu se nakon teške prometne nesreće dogodio sunovrat u njegovoj glavi i završio je u Siriji gdje je promijenio ime u Abu Talha al-Almani. Na nekoliko ISIS-ovih videa Deso Dogg je pozirao s ljudskim glavama u rukama, a na jednoj snimci je sandalama udarao po leševima. Obavještajci su ga smatrali jednim od opasnijih džihadista, a zanimljivo je da je i u Siriji nastavio s glazbenom karijerom, ali tematika njegovih pjesama je bila bitno drugačija.

Dok je Deso Dogg klao svoje suparnike, Daniela Greene je 2014. godine dobila zadatak saznati sve o njemu. Pratila je sve njegove veze, pratila njegove telefonske razgovore i poruke, a na kraju je uspjela stupiti u komunikaciju s njim. Ostaje nepoznate čime je to Cuspert osvojio FBI-jevu agenticu, ali već u lipnju 2014. godine Greene je rekla svojim šefovima da odlazi na odmor. Međutim, ona je sjela u avion, otputovala u Tursku i kod Gaziantepa prešla granicu i ušla na teritorij koji kontrolira ISIS. Odmah potom Greene se udala za Cusperta, iako je u to vrijeme bila u braku s jednim američkim vojnikom.


Mjesec dana kasnije medeni mjesec zaljubljenog para je završio i pomahnitala agentica počela je shvaćati što je napravila. CNN je došao i do mailova koje je Greene posla svojoj prijateljici u SAD.

- Bila sam slaba i sada ne znam što ću napraviti. Napravila sam nered u svom životu - napisala je.

Dan poslije prijateljici je sletio novi mail sa sličnom tematikom.

- Gotovo je sa mnom, ne mogu se više vratiti. Ne znam što će biti sa mnom ako pokušam pobjeći. Živim u groznom i opasnom okruženju i uopće ne znam koliko ću izdržati. Zapravo, to je u ovom trenutku nevažno, moj život je završen. Da bar mogu vratiti vrijeme...

Začudo, u kolovozu je Greene pronašla izlaz iz Islamske države. Odmah se vratila u SAD gdje je uhićena i poslije osuđena na dvije godine zatvora. U međuvremenu je i puštena na slobodu, ali o svojoj prošlosti nije voljna pričati.

- Ako nešto kažem, moj život će biti ugrožen - rekla je za CNN.

Kritičari su u međuvremenu napali FBI tezom da su bili preblagi prema Greene.

- Dvije godine su premalo. Čak su i ljudi koji nisu uspjeli doći do Sirije dobili više godine zatvora.

S druge strane, Cuspert je navodno još živ. Prije godinu i pol dana Pentagon je objavio da su ga ubili u zračnom napadu, ali devet mjeseci poslije procurila je vijest da je propali reper još uvijek živ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:10