SPORNA PREPISKA

Procurile WhatsApp poruke u kojima se spominje ilegalno odvraćanje migranata; MUP: ‘Sumnjamo u autentičnost‘

Iz MUP-a kažu kako ne rade ništa ilegalno te da te grupe ne postoje već tri godine

Arhivska fotografija

 Screenshot/

Na adresu nizozemskog neprofitnog istraživačkog portala Lighthouse Reports u studenom prošle godine stiglo je šezdeset screenshotova s WhatsAppa koji sadrže komunikaciju između pripadnika hrvatske policije. U grupi nazvanoj "OA Koridor II- Zapad" nalaze se 33 niže i više rangirana policijska službenika, dvije glasnogovornice Ministarstva unutarnjih poslova i zamjenika glavnog ravnatelja policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena.

Screenshotovi koji su procurili otkrivaju da su u grupi pripadnici hrvatske granične policije između kolovoza 2019. veljača 2020. dijelili osjetljive informacije o postupanjima prema stranih državljana, uključujući uznemirujuće fotografije. Također, dijelili su se podaci o kretanjima novinara s njihovim osobnim podacima i fotografijama.

Kako piše Dnevnik.hr, uz sadržaja chatova nameće se zaključak da su vrh hrvatske policije, ali i djelatnici MUP-a, bili detaljno obaviješteni o uhićenjima u "Akciji Koridor".

Posebnu pažnju privlači poruka u kojoj se informira o oko 80 migranata koji su zatečeni kod mjesta Strizojevo, zaseok Skrbini, nedaleko Velike Gorice, koji su, kako piše u poruci pod nadzorom mobilne granične policije, antiterorističke jedinice Lučko, operativne grupe Zagreb i policijskih službenika Velika Gorica te se traži pet "marica" za njihov transport i odvraćanje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su novinarima konzorcija reporterki i reportera NoveTV, Lighthouse Reportsa, austrijskog ORF-a, tjednika Novosti, Der Spiegelea i Telegrama, koji su radili na ovom istraživanu, poslali odgovor kako ne rade ništa ilegalno, da WhatsApp grupe nisu zabranjene, i da sumnjaju u istinitost i autentičnost poruka. Rekli su i da te WhatsApp grupe ne postoje već tri godine. Rekli su i da WhatsApp, Viber i slične aplikacije za razmjenu poruka nisu službeni način razmjene podataka u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Prije gotovo dvije godine Lighthouse Reports objavio je o maskiranim muškarcima koji tuku ljude tjerajući ih preko granice. MUP je tada tvrdio da se radi o izoliranom incidentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:39