MOSTOVE STRANPUTICE

PROCURILI DOKUMENTI Kum Bože Petrova 's ulice' vlada Hrvatskim vodama, djelatnice je tjerao da lažiraju izvješće, a tko nije slušao - bio je kažnjen!

Božo Petrov
 Tomislav Krišto / CROPIX

- Mario, u prilogu dostavljam mišljenje Hrvatskih voda o potrebi procjene utjecaja na okoliš za CGO Lećevica, izdano u travnju 2016. - početak je maila koji djelatnik Službe zaštite od štetnog utjecaja voda splitskog ureda Hrvatskih voda trećeg siječnja ove godine šalje Mariju Bukmiru, kumu Bože Petrova, nesuđenom zamjeniku generalnog direktora ove javne ustanove koja upravlja vodnim resursima Republike Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Mail je pri tome u dodatku naslovljen i na rukovoditelje Hrvatskih voda u Splitu – Tihomira Galića i Ivicu Bojčića, pa se dakle može zaključiti da voditelj službe izvještaj šalje po njihovu nalogu i znanju.

Kako bi Bukmira, inženjera građevine s višom školskom spremom, voditelja projekta "Metković" kojim bi se za razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje trebalo povući oko 190 milijuna kuna iz EU fondova, instalirao na visoku funkciju u Hrvatskim vodama, Most je krajem prošle godine krenuo u izmjene statuta javne ustanove.

Na čelu Upravnog vijeća Hrvatskih voda je Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, a statut je izmijenjen na način da su sniženi uvjeti za ovo mjesto. Umjesto visoke, traži se viša stručna sprema i "posebne vještine kao što su organizacija i koordinacija za donošenje odluka, motiviranje radnika i davanje uputa za rad".

Bukmir (u krugu), s Nikolom Grmojom i direktorima iz Hrvatskih voda na satanku u Metkoviću

Likemetkovic.hr

Odbile potpisati falsifikat

Nakon burne reakcije javnosti, od imenovanja je Most odustao, no iz maila koji donosimo, a i iz događaja koji su prethodili i koji su uslijedili nakon maila, jasno je kako Mario Bukmir u Hrvatskim vodama praktički djeluje kao – u najmanju ruku – pomoćnik generalnog direktora.

Voditelj Službe zaštite od štetnog utjecaja voda tako Bukmiru – osobi koja u Hrvatskim vodama nema nikakvu službenu funkciju – šalje detaljno izvješće o tome što je prethodilo mišljenju Hrvatskih voda kako CGO Lećevica neće imati značajnijeg utjecaja na ciljeve zaštite voda.

Temeljem tog mišljenja, Ministarstvo je 16. studenog izdalo rješenje po kojemu za Centar nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. No, ministar Dobrović pet dana poslije poništava to rješenje. Hrvatskim vodama šalje se novi zahtjev za davanje mišljenja o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Za ukupno pet djelatnica Hrvatskih voda u Splitu, u tom trenutku počinju pritisci i prijetnje da izmijene svoja prethodna mišljenja, odnosno da svojim potpisima "ovjere" izmijenjena i dopunjena mišljenja suprotna njihovim zaključcima. Nakon što su odbile potpisati falsifikat, najavljeni su im stegovni postupci, a uslijedila je i smjena voditeljica dviju službi – Službe za kontrolu voda i Službe za zaštitu voda koje su odbile "revidirati" svoje prethodne nalaze.

'Politički diktat'

Smjena u ovom slučaju znači izvanredni otkaz ugovora o radu, uz ponudu novog ugovora o radu s bitno manjim plaćama, i sve to bez prethodnog konzultiranja Radničkog vijeća, što je zakonska obveza poslodavca.

Kako bi se obranile od nezakonitih otkaza, službenice su se same obratile Radničkom vijeću Hrvatskih voda koje je održalo sastanak jučer u Zagrebu. Neslužbeno saznajemo, iznijele su teške optužbe na račun svog neposredno nadređenog šefa Hrvatskih voda u Splitu Tihomira Galića, kao i na račun Marija Bukmira.

Upravo je Bukmir, prema njihovim navodima, radio pritisak na njih kako bi se izmijenilo mišljenje vezano uz Lećevicu, ponašajući se bez ikakvih ograda, kao da je imenovan direktorom, dok im je Galić otvoreno dao do znanja da moraju postupiti po ovim zahtjevima jer je riječ o "političkom diktatu".

Dakle, ne samo da su djelatnice Hrvatskih voda morale postupati po traženjima osobe koja nije ni zaposlena, a kamoli da je rukovoditelj u Hrvatskim vodama, već su zbog neslaganja sa zahtjevima koji odstupaju od pravila struke i zakonskih propisa trpjele, i trpe, drastične sankcije.

Pogoduje li Dobrović 'Tehnixu'?

Posebna je, naravno, priča zašto je uopće od Hrvatskih voda traženo da zaustave projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom. U tom kontekstu važna je i činjenica da je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, čiji zahtjev očito "utjeruje" Mario Bukmir, zaustavio ne samo centar, već i projekt sanacije Karepovca, čiju natječajnu dokumentaciju već skoro dva mjeseca drži u ladici.

Sanaciju Karepovca Dobrović uvjetuje gradnjom privremenog, "mobilnog" pogona za obradu otpada, a gradnju takvog pogona prethodno je unio i u plan gospodarenja otpadom.
Jedina tvrtka koja reklamira takav pogon u Hrvatskoj je "Tehnix" iz Donjeg Kraljevca, s kojim je ministar surađivao i prije nego što je postao ministar, primjerice na projektu sustava odvojenog prikupljanja otpada na Krku.

Na Karepovcu – iako takvo nešto nije predviđeno prostornim planom - tako bi trebao niknuti pogon za mehaničko-biološku obradu otpada, kakav je predviđen u Lećevici.

Riječ je o pogonu vrijednom sto milijuna kuna. U rijetko viđenom javnom priznanju pogodovanja određenom proizvođaču, ministar Dobrović je prije nekoliko dana na svojem Facebook profilu napisao: "Ide se toliko daleko da me se optužuje za korupciju zato što u rješenjima gospodarenja otpadom promičem hrvatske proizvođače i interese hrvatskoga gospodarstva."

Naravno, ministar pri tome okreće pilu naopako prozivajući kritičare: "A kad smo kod promoviranja hrvatskih proizvođača opreme za obradu otpada, i općenito hrvatskih rješenja u sferi zaštite okoliša i energetike, činit ću to dok god sam ministar jer je to u strateškom interesu Hrvatske, stvaranja i očuvanja radnih mjesta i jačanja gospodarstva, ali se pitam zašto to nije u interesu onih koji me napadaju zbog toga? Da možda oni nemaju neke skrivene motive u obliku zajamčenih provizija ako izlobiraju ugradnju uvozne tehnologije u projekte predviđene planom gospodarenja otpadom?"

Pri tome i otvoreno potvrđuje kako će se na Karepovcu graditi "mobilno postrojenje za obradu otpada" - pogon koji nije predviđen prostornim planom, za koje tek treba izraditi sve potrebne studije i ishoditi dozvole i koji cijeli projekt rješenja gospodarenja otpadom u županiji odgađa godinama.

Nisu im se svidjela pitanja pa su odustali od intervjua

Što je to mobilno u postrojenju koje reklamira, pitali smo vlasnika "Tehnixa" Đuru Horvata, no on je intervju naknadno povukao jer mu se nisu svidjela pitanja. Prema promo-materijalu tvrtke, nema ništa mobilno u ovom pogonu, osim što se tako zove: riječ je o uređajima za sortiranje otpada i kompostani koji zahtijevaju betonske građevine na koje bi se trebala smjestiti i solarna elektrana, te sa znatno nižom razinom zaštite okoliša u odnosu na CGO Lećevica.

Umjesto odgovora na pitanja, iz "Tehnixa" su nam poslali promo-materijal uz svoje viđenje problema Karepovca. Ima tu zanimljivih detalja koji otkrivaju da oni zapravo računaju na ovaj projekt kao na gotovu stvar, uz neke nove ideje:

- Cijeli projekt gradimo sistemom ključ u ruke, uz obuku korisnika. Financiranje naših projekata, pa tako i ovog u Splitu, predfinancira se iz HBOR-a, a nakon toga iz fondova Europske unije. Potrebno je dogovoriti lokaciju na kojoj će se izgraditi MBO-Te postrojenje za reciklažu otpada grada Splita. Kompaniji "Tehnix" svejedno je da li je to Karepovac ili Lećevica, ali mislimo da je najbolje na prostoru cementnog kratera, od cementare Split udaljeno 4 km, što cijeli sustav čini ekonomičnim za građane i prihvatljivim za okoliš - kažu u "Tehnixu".

Bukmir: E-mail nisam tražio, niti sam ikoga pritiskao

– O e-mailu ne znam ništa – kazao nam je Mario Bukmir, odgovarajući protupitanjem:

– Imate li e-mail da sam ja tražio išta od tog gospodina?

Ne znam kako je došlo do toga da mi šalje taj e-mail, nisam se zanimao za projekt Lećevica i nikakav pritisak ni na koga nisam vršio – kazao je Bukmir komentirajući optužbe djelatnica Hrvatskih voda, potvrđujući da je e-mail adresa s dopisa zaista njegova.

Na pitanje kako je malo čudno da mu netko ničim izazvan šalje e-mail s dokumentom Hrvatskih voda, a uz znanje svojih nadređenih, Bukmir kaže:

– Ja to nisam tražio od njega, a je li to netko drugi tražio od njega, povodeći se s time da naprave ceremoniju koju su već napravili, ja ne znam. Znači, to tražio nisam. Nisam bio u kontaktu s tim osobama koje me optužuju. Upoznao sam ih preko projekata u Metkoviću, ali nikakav pritisak nisam vršio. O projektu Lećevice ne znam ništa, niti je ministar Dobrović od mene tražio bilo što po tom pitanju. S Dobrovićem kao prijatelj komuniciram o svačemu, ali da je netko nekad vršio pritisak – nikad nitko. Ponavljam: je li to sve sada preduvjet za ceremoniju koju žele napraviti, a kakva je bila prije dva mjeseca? – kazao je Bukmir, ne želeći komentirati tko bi želio takvu "ceremoniju" i zbog kojih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 18:54