KRENULE KRITIKE

Procurio Berošev prijedlog nove reforme zdravstva, burne reakcije: ‘Nedopustivo!‘

Bolnice bi se iz županijskog prevele u državno vlasništvo, ukinuli bi se županijski zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu...
Ministar zdravstva Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša danas je na 24 adrese poslan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s pozivom da Berošu dostave primjedbe na njegov prijedlog. Adrese od kojih je Beroš zatražio mišljenja su one strukovnih udruga, sindikata, te Hrvatske zajednice županija.

Prijedlog se, međutim, munjevito proširio i izvan tih krugova, i već su ga tijekom ranih prijepodnevnih sati proučili u oporbenim političkim strankama, a iz SDP-a je stigla prva izrazito negativna reakcija. Ona se odnosi na Berošev naum po kojemu bi se bolnice iz županijskog prevele u državno vlasništvo, ukinuli bi se županijski zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, a tu bi bilo još drugih izmjena kojima bi se lokalne vlasti razvlastile u odnosu na pružanje zdravstvenih usluga.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na Facebooku i s pozicije bivšeg zagorskog župana i žestoko napao HDZ zbog toga nauma, te vladajuću stranku optužio da želi oteti zagorske bolnice.

- U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti HDZ-ova ekipa želi doslovce “potezom olovke” oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za: Opću bolnicu Zabok, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, kao i Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Stanovnici županije i KZŽ ulagali su vlastita sredstva u naše zdravstvene ustanove, da bi ih na kraju HDZ-ova vlada otela.

Zagorke i Zagorci su ponosni, marljivi ljudi, okrenuti budućnosti i prosperitetu Zagorja, a ovo je nedopustivo i kaubojski - napisao je Hajdaš Dončić i u zadnjoj rečenici pitao je li to prvi korak prema privatizaciji Specijalnih bolnica i Zavoda za javno zdravstvo.

Svojoj objavi priložio je članke 47. i 48. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predlaže ministar Vili Beroš, a u kojima je pobrojano sve na čemu se županije razvlašćuju u području pružanja zdravstvene skrbi.

'Još jedan negativan presedan u ovoj državi!'

Negativnim reakcijama na Berošev prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti pridružio se i saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić.

- Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti pod državnu kapu preuzima se Opća bolnica u Puli, Specijalna bolnica dr. Martin Horvat u Rovinju, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu! Nakon što su godinama rada i ulaganja Istarske županije i istarskih gradova dosegnute razine nadstandarda, država preuzima kontrolu! Još jedan negativan presedan u ovoj državi!

Još jedan primjer centralizacije ove države gdje će se iz Zagreba odlučivati o zdravstvenoj zaštiti u Istri! Nedopustivo! - napisao je Lerotić na svome Facebook profilu.

Inače, doznajemo da je županima namjera da se županijske bolnice, zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu kao i specijalne bolnice oduzmu i prevedu u državno vlasništvo prvi puta bila rečena u petak u Zaprešiću na sastanku koji su župani imali s premijerom Andrejem Plenkovićem i nekoliko njegovih ministara. Tada je jedan od HDZ-ovih župana pitao je li točno da će država županijama oduzeti bolnice što je Beroš potvrdio i dao za to argumentaciju s kojom, kako doznajemo, nitko nije bio zadovoljan, pa ni HDZ-ovi župani.

Jedan od uspješnijih HDZ-ovih župana s kojim smo razgovarali o ovoj temi kaže da još može razumjeti preuzimanje bolnica i njihovo funkcionalno spajanje, ali se nikako ne slaže s time da se ukinu županijski zavodi za javno zdravstvo. Želio je ostati anoniman, no kazao je da to nije dobro, da taj potez neće unaprijediti zdravstveni sustav, nego će stvoriti probleme i unazaditi ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:42