REZULTATI NADZORA

PROCURIO PRELIMINARNI NALAZ INSPEKCIJE KOJA JE ISPITIVALA SLUČAJ SMRTI DJEČAKA IZ METKOVIĆA Na Hitnoj i u Domu zdravlja nisu prepoznali kliničku sliku

 
 Denis Jerković / CROPIX

Prema neslužbenim, ali vrlo pouzdanim informacijama koje je objavila Slobodna Dalmacija, inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore (HLK) koji se od utorka do srijede prijepodne obavljao u Domu zdravlja Metković, Hitnoj pomoći Metković i KBC-u Split, a sve zbog smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je 11. prosinca preminuo u KBC-u Split, završen je.

Kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, po nalazu inspekcije liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. Na teret im se stavlja i transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split, koji je po mišljenju inspekcijskog nadzora bio neodgovarajući, odnosno nisu dijete pripremili za medicinski transport.

Također, inspekcijski nadzor je utvrdio da su liječnici posljednje jutro života Gabrijela Bebića, njega i njegovog oca "šetali" od pedijatrijske ambulante do ambulante Hitne pomoći.

No, da bi nalaz inspekcije bio potpun trebati će pričekati obdukcijski nalaz te će se nakon njegovog "proučavanja" donijeti potpuni i konačni zaključak istrage.

Slobodna također saznaje da Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva i Povjerenstvo HLK nemaju nikakav prigovor na postupanje i rad djelatnika KBC-a Split, Klinike za pedijatriju koji su nažalost Gabrijela primili u bolnicu kada je već bilo kasno da bi mu spasili život.

Kako smo već pisali, nesretni Gabrijel Bebić je od 1. prosinca do 11. prosinca, odnosno trenutka svoje smrti, višekratno puta sa svojim ocem dolazio u Dom zdravlja Metković, Hitnu pomoć i pedijatrijsku ambulantu u Metkoviću te mu nijednom nije napravljen nalaz krvi ili eventualni RTG pluća.

Dijete je zbog toga zbog izuzetno pogoršanog zdravstvenog stanja, u terminalnoj fazi svoje bolesti, prevezeno tek nakon 11 dana agonije u splitski KBC gdje je i preminulo od sepse, odnosno multiorganskog zatajenja organa.

Kako se utvrdilo obdukcijom, tijelo maloga Gabrijela "napao" je virus H1N1, gripe tipa A, koji je "otvorio vrata" bakteriji streptokoka koja je napala organizam i na koncu izazvala smrt djeteta, piše Slobodna Dalmacija.

Inspekcijski nadzor nad pet liječnica

Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore koji je proveden u Metkoviću zbog nedavne tragične smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je preminuo u splitskom KBC-u zbog septičnog šoka uzrokovanog neodgovarajućim liječenje gripe i streptokokne upale grla okončan je u utorak.

Istraživane su tri liječnice s Hitne medicinske pomoći koje su u nedjelju i ponedjeljak radile. Naime, u nedjelju su roditelji dječaka doveli u 10,45 sati na Hitnu pomoć kada ga je primila i pregledala liječnica koja je tada bila u smjeni. Zatim je dijete ponovno dovezeno u ponedjeljak u 2 sata ujutro te na kraju oko 9 sati kada je pozvan helikopter.

- Dijete je bilo dva puta na Hitnoj pomoći i oba puta je pregledano - kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić.

Kako doznajemo, inspekcijski nadzor u Metkoviću proveden je nad pet liječnica - tri liječnice s Hitne pomoći i dvije pedijatrice.

Podsjetimo, devetogodišnjak je imao temperaturu roditelji su ga pod pretpostavkom da ima običnu virozu, što se poslije pokazalo pogubnim jer je bila gripa, vodili kod njegove pedijatrice koja nije uočila ništa sumnjivo. Nije smatrala da treba vaditi niti laboratorijske nalaze uključila mu je antibiotik.

Nakon toga dječaku je bivalo sve gore, u prošlu nedjelju je dva puta bio na Hitnoj pomoći ujutro ranije i kasno u noći gdje su ga pregledale dvije dežurne liječnice, kojima ništa nije bilo sumnjivo.

U ponedjeljak ujutro ga roditelji ponovno dovode u Dom zdravlja, a kako njegova pedijatrica toga dana radi drugu smjenu s djetetom opet dolaze na Hitnu kod treće doktorice (sve se odvija u kompleksu Doma zdravlja na nekih pedesetak metara udaljenosti).

Tada ih doktorica s Hitne vraća da traže pedijatra. U jednoj pedijatrijskoj ambulanti je bila gužva pa oni odlaze kod dr. Ksenije Kaleb čija je ordinacija na katu Doma zdravlja.

Ona prepoznaje po život ugroženo stanje dječaka koji već tetura u polusvjesnom stanju, pluća su mu kolabirala. Alarmira ponovno Hitnu pomoć dolazi helikopter i dijete se vozi u Split gdje nakon dvadeset sati borbe za život umire od streptokokne sepse. (Stanislav Soldo / SD)

Dom zdravlja u Metkoviću imao je osiguran novac za uređaj koji bi možda malenom Gabrijelu spasio život, nije kupljen iz banalnog razloga

Je li život devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je umro od septičnog šoka uzrokovanog bakterijom streptokok, mogao biti spašen da su pedijatrijske ordinacije i Hitna pomoć imali CRP analizator?

Taj aparat za analizu krvi iz prsta vrlo brzo uz minimalno medicinsko znanje pokazuje je li netko zaražen virusom ili bakterijom i u kojoj mjeri, pa se liječenje može nastaviti na odgovarajući način. Ali, toga aparata u Metkoviću nema.

Da stvar bude još tragičnija, 34 tisuće kuna za dva uređaja proljetos je osigurao Grad Metković, ali oni nisu nabavljeni iz banalnog razloga: po Zakonu o medicinskoj biokemiji ordinacije primarne zdravstvene zaštite ne mogu obavljati takve analize, već isključivo ovlašteni laboratoriji.

Tako je propala nabava CRP analizatora, koji je možda malenom Gabrijelu mogao spasiti život, a drugoj djeci, pa i odraslima olakšati tijek bolesti. Dakle, nije riječ o milijunskim iznosima koje za kupnju takvog aparata nikako ne može izdvojiti dugovima opterećen zdravstveni sustav. Nije to podizanje dječje bolnice ili neke poliklinike koja zahtijeva hrpu novca i godine gradnje, već je to aparat od petnaestak tisuća kuna.

Kronologija besmisla

No, krenimo redom. U ožujku ove godine neformalna skupina na društvenim mrežama, pod nazivom "Mame doline Neretve", pokrenula je inicijativu za nabavu dva aparata analizatora C-reaktivnog proteina i streptokoka za pedijatrijske ordinacije u Domu zdravlja Metković.

Radi se o aparatu koji u roku od dvije minute iz kapljice krvi iz djetetove jagodice prsta odmah daje rezultate koji mogu otkriti da li se kod oboljelog djeteta radi o bakterijskoj ili virusnoj infekciji.

Njihov zahtjev prihvatili su Grad Metković i gradonačelnik Dalibor Milan pa je Grad imao namjeru financirati kupnju tih aparata. Prema ponudi Medical centra d.o.o., cijena uređaja (umanjena za rabat od 1000 kuna po komadu), testova za CRP, kontrolnog uzorka s poznatom vrijednošću CRP-a, kao i testova za bris/streptokok, zajedno s PDV-om, iznosila je 34.065,00 kuna.

Dakle, posao je bio zaključen, roditelji sretni, ali tada se u priču upetljala Komora medicinskih biokemičara koja zabranjuje nabavu tog uređaja, uz obrazloženje da je analiza krvi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite protuzakonita.

- Trenutačni podzakonski propisi koji reguliraju navedenu materiju na vrlo jasan način isključuju mogućnost upotrebe CRP analizatora u liječničkim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. U protivnom bi se izrada CRP analize u ordinacijama mogla svrstati u nadriliječništvo - obrazloženo je iz Komore medicinskih biokemičara.

Kompleksno pitanje

Kako nam je kazala dopredsjednica Komore medicinskih biokemičara Ivana Delić, riječ je o vrlo kompleksnom pitanju.

- Taj aparat nije tako jednostavan i siguran bez stručnog nadzora. Imamo ih u bolnicama, ali su pod nadzorom laboratorija. U konačnici je pitanje koristi za pacijenta od toga, jer sve je dobro dok je točno. Što će biti ako netko izda pogrešan nalaz na tom aparatu i tako odredi krivu dijagnozu - pita Delić.

Međutim, ipak je u postupku izmjena spornog Pravilnika o načinu obavljanja medicinsko-biokemijske djelatnosti u liječničkim ordinacijama, koji do sada nije dopuštao instaliranje CRP analizatora u ordinacijama.

Pedijatrica u Domu zdravlja Metković Ksenija Kaleb, koja je posljednja pregledala devetogodišnjaka prepoznavši simptome životne ugroženosti i čija je ordinacija zbog administrativnih ograničenja ostala bez CRP analizatora, drži da bi im taj aparat olakšao posao.

Laboratorij koji djeluje u Metkoviću zapravo je u statusu privatne prakse u zakupu, laborantice su koncesionari koji rade subotom do podne, a nedjeljom ne rade. U takvim okolnostima, CRP analizator bi bio spasonosno rješenje, a možda je i život devetogodišnjaka mogao biti spašen. (Stanislav Soldo / SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 03:59