BLAGI OPORAVAK

Prodaja automobila raste svugdje osim u Njemačkoj

Njemačka je zbog ukidanja subvencija za kupnju novog vozila doživjela pad prodaje od 35 %
Zadar, 050708.Tradicionalne guzve vikendom na autocesti na prilazu tunelu Sv. Rok. Ove subote je kolona bila oko 9 kilometara.Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - U svibnju su tri najveća europska tržišta doživjela znatan pad prodaje novih automobila. Njemačka je zbog ukidanja subvencija za kupnju novog automobila zabilježila pad od čak 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su Italija i Francuska zabilježile nešto manji pad od 14 i 12 posto.

Dacia u top pet

No, unatoč slabim prodajnim rezultatima u svibnju, velika europska tržišta bilježe rast u odnosu na prošlu godinu.

Iako je Fiat grupacija prodala 41.000 vozila manje, zanimljivo je kako se talijansko tržište ipak oporavlja. Od siječnja do svibnja prodali su 72.000 automobila više negu u istom razdoblju lani. Za dobre rezultate zaslužno je preorijentiranje kupaca na male i ekonomične automobile, poput Dacie Sandero, koja se prvi put našla među top pet najprodavanijih automobila.

Britanci najviše rasli

Španjolsko tržište, koje je zabilježilo najveći pad prodaje u recesiji i koje je bilo pred kolapsom, također je krenulo uzlaznom putanjom, i to zahvaljujući Seatu. Najzaslužniji za takav uzlet su modeli Leon i Exeo. Velika Britanija prodala je 164.000 automobila više nego lani, odnosno 22 posto više, što je najveći rast na europskom tržištu.

I manje se zemlje uspješno bore s recesijom. Tako Belgija, Nizozemska, Austrija i Švedska bilježe rast, dok Poljska kao jedino tržište koje je prošle godine bilježilo rast ove godine pada. Sva mala tržišta polako se oporavljaju, a Hrvatska zbog visokih nameta i loše gospodarske situacije i dalje ima mizerne prodajne rezultate.

Prvo mjesto i dalje drži Volkswagen koncern s nešto manje od 1,3 milijuna prodanih vozila u Europi. Toyota, koja je preživjela mnogobrojne afere zabilježila je pad od samo desetak posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:10