BRUXELLES ODLUČIO

Prodaja droge i prostitucija moraju biti u procjeni BDP-a

Prostituciju će mjeriti prema ‘ponudi’, a prodaju droge prema ‘potražnji’

Italija i Velika Britanija su odlučile da će prihvatiti smjernice koje je propisao Eurostat i u svoj BDP od ove godine uključiti procjenu vrijednosti tržišta koja dosad nisu bila uključena.

Tako će Velika Britanija, a odlučila je to još u travnju, uključiti vrijednost dosad zanemarivanog tržišta prostitucije, koje će društveni proizvod povećati za 3 milijarde funti, i ilegalne trgovine drogom, ali samo za korištenje u kućanstvu, koje iznosi 7 milijardi funti.

Deficit proračuna

Jednako će tako postupiti Italija, koja je o tome izvijestila prije tri dana, pa se nada da će time moći bitno lakše ostvariti cilj vlade premijera Mattea Renzija da se deficit proračuna svede na manje od 3 posto BDP-a. U oba je slučaja lokalni statistički ured prihvatio smjernice koje je početkom godine objavio ured EU za statistiku, Eurostat: prostitucija će se tako mjeriti prema “ponudi”, a trgovina drogom prema “potražnji”. Ostale će pak zemlje, uključujući Hrvatsku, smjernice morati prihvatiti već sljedeće godine. Italija očekuje da će ove nove smjernice povećati njezin BDP za oko 2 posto.

Lakša usporedba

Riječ je o dokumentu pod nazivom ESA2010 koji navodi da nelegalne aktivnosti trebaju biti uključene u nacionalne proračune kako bi bila lakša usporedba između zemalja članica. Naime, u Nizozemskoj su neke droge legalne - a ilegalne u drugim članicama - a ondje je, kao i u nekim drugim članicama EU, prostitucija legalna. Statistika će se, osim toga, proširiti na prostor ilegalne trgovine alkoholom i duhanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:49