PLJUŠTE PONUDE

Prodaje se najskuplji stan u Splitu, kvadrat skoro 20.000 eura: ‘More je upita, stiže i povratnica iz SAD-a‘

Strancima je ovo još uvijek jeftino. Svi pričaju o padu cijene nekretnina. Neće padati, kaže voditeljica ureda agencije Lifestyle

Stan je sad u vlasništvu jednog Splićanina koji ga ne misli jeftino prodati

 CROPIX, Screenshot

Tradicionalno, u vrijeme Dana mladosti, Hrvati kleče u niskom startu, pokorno čekajući znak za početak maratonske utrke. Doduše, ovogodišnja štafeta se ne odvija u Titovu čast, sa željama za njegov dug život i dobro zdravlje, već u svrhu obaranja turističkih rekorda.

Prvi lipanjski vikend označit će pucanj - kojeg neki nazivaju i pucanj u lijevu patelu - po kojem će se na dalmatinsko tlo sručiti topot stranog kapitala. Tad konobarsko-kuharsko-taksijevsko-sobarsko-skiperski kas može početi. Međutim, u pozadini ove lijepe priče o hrvatskom turizmu nalazi se još jedna ljepša priča; ona o hrvatskoj trgovini nekretninama. Ova višesezonska rasprodaja dosad je bila toliko uspješna da se uspjela riješiti pozamanšnog dijela imovine na koju su Hrvati položili sveto pravo privatnog vlasništva negdje u stoljeću sedmom.

A ono što je ostalo - čvrsto smo odlučili - nećemo dati jeftino.

Lijepa provizija

"Stan je površine 65 m2 s pogledom na more, smješten na trećem katu jugoistočnog tornja Dioklecijanove palače. Ono što izdvaja ovaj stan je upravo atraktivna lokacija u samom centru Splita, Dioklecijanova palača, koja je jedinstvena svjetska kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a. Stan je opremljen antiknim i elegantnim ručno rađenim namještajem i svim modernim kućanskim aparatima. Također, sve sobe imaju klima-uređaje. U blizini su svi potrebni sadržaji za život, a s obzirom na lokaciju, ova nekretnina je odlična investicija i izvrstan potencijal za turističke svrhe. Kupac plaća proviziju u iznosu od dva posto".

Iako nekome dva posto možda neće izgledati mnogo, kad se ona zaračuna na cifru od 1.200.000 eura, dobije se lijepih 24.000. Jer ovaj stan, na dnu Hrvojeve ulice, vis a vis kule, košta - pripremite pištolje - 18.462 eura po kvadratu, piše Slobodna Dalmacija.

Najskuplje ikad

- Je, ovo je najskuplji splitski stambeni kvadrat dosad. Poslovni su znali dosezati više. Tako se kafić Duje na Rivi prodavao za više od 33.000 po kvadratu. Doduše, ovo je također biznis, pošto jedno noćenje na ovoj lokaciji košta oko 700 eura - kaže Marijana Siničić, voditeljica ureda agencije Lifestyle.

image

Stan se nalazi na trećem katu jugoistočnog tornja Palače

Tom Dubravec/CROPIX

Voditeljica otkriva da je interes popriličan.

- Imamo more upita s anglosaksonskog tržišta. Palo je već i nekoliko ponuda s iznosom poviše milijun eura. Ipak, cijena je fiksna. Dobro, možda s malim popustom. Ali minimalnim.

Dolazi gospođa iz Amerike

Ali spomenuti interes nije kupnja za stambenu namjenu; osim jedne gospođe iz Amerike koja ima hrvatske korijene te bi si htjela nabaviti nešto za prespavati dok je u Hrvatskoj... Njezin dolazak u razgledavanje ovih 65 kvadrata je najavljen sredinom šestog mjeseca. Stoga - požurite!

A ukoliko kupite odmah, možete i momentalno preuzeti set postojećih rezervacija za tekuću sezonu, kao i profile na platformama za iznajmljivanje; s ocjenom 9.9. S druge strane, onaj kome se ne žuri je vlasnik nekretnine.

- To mi je, osobno, najdraži naš klijent. Nije riječ o bogatašu ni nekom splitskom moćniku, ali svakako dolazi iz dobrostojeće obitelji. Ne, nisu fetivi, iako su Dalmatinci. Svjestan je što ima pa zna da to može i dobro unovčiti - kaže Siničić.

A gdje je parking?

Dodaje kako je agencija Lifestyle prije tri godine kupila stan od 30 kvadrata u palači. Nalazi se u Zadarskoj, nasuprot hotela Marmont, i koštao je 150.000 eura. Dakle, 5000 po metru kvadratnome.

- Plus ulaganje od 20.000 eura. Želim vam reći da takvi pothvati koštaju. Znate, mi Splićani uopće nismo svjesni što imamo... Palaču koja živi... Vlasnik naše firme je Australac pa pratimo svjetsko tržište. Strancima je ovo kod nas još uvijek jeftino. Svi pričaju o padu cijene nekretnina. Neće padati. Jednostavno, nemamo više puno toga za staviti na tržište. A kad već sve prodajemo, onda bar to treba biti za što više novca - sugerira voditeljica, naglašavajući da domaćim kupcima daju i nekakve popuste.

Zanima nas pitaju li interesenti ima li stan osiguran parking.

- Pitaju, ali im objasnimo da je to nemoguće, jer je u pitanju strogi centar. Ali im ponudimo da im nađemo parkirno mjesto za kupiti negdje u blizini. Ili savjetujemo kako da dođu do povlaštenih za stanare Geta - odgovara Siničić za Slobodnu Dalmaciju.

Palača koja živi

Prvi lipanjski vikend označit će pucanj - kojeg neki nazivaju i pucanj u desnu patelu - po kojem će se na dalmatinsko tlo sručiti topot stranog kapitala. Tad agencijsko-građevinsko-mešetarko-špekulatnsko-poduzetnički kas može početi.

Ali štafeta se već dvije generacije ne odvija u čast tamničara hrvatskog naroda; njezini primatelji sad se nalaze nekoliko katova poviše, u boutique heritage penthouseovima.

A vi, dragi proleteri svih zemalja, i da se ujedinite, više ne možete kupiti 65 kvadrata u nekoć najsiromašnijem splitskom kvartu. Zato, ono što imate - "palaču koja živi" - nemojte dati jeftino. Jer postoji ta tendencija da ono što umre, preko noći gubi cijenu.

Te divne splitske noći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:03