SPAŠAVANJE MERCATORA

PRODAJE SE SUPER KONZUM U RADNIČKOJ, LANI UVRŠTEN MEĐU 15 NAJBOLJIH TRGOVINA NA SVIJETU Slovenci krenuli s prodajom 16 velikih centara

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković još se nije javno očitovao u vezi s angažiranjem bivše tvrtke Ante Ramljaka, savjetnika u Agrokoru, po cijeni od 242 tisuće kuna tjedno, no iz Vlade su u ponedjeljak priopćili kako je “na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dostavio u ponedjeljak dokumentaciju vezanu uz angažiranje savjetnika u Agrokoru”.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković prošlog je tjedna zatražio od izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka detaljne analize troškova vezane uz podizvođače koje je angažirao savjetnik za restrukturiranje američki AlixPartners. Dokumenti koji su dostavljeni detaljno će se analizirati te će nakon toga Vlada odlučiti o daljnjim koracima”, poručili su iz Vlade, dodajući kako je sastanku premijera i izvanrednog povjerenika nazočila Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i poduzetništava.

Nagodba

Istog dana podrška izvanrednoj upravi Agrokora došla je i od Privremenog vijeća vjerovnika koju čine predstavnici dobavljača i financijskih vjerovnika grupirani u pet razreda, ali i od najvećih sindikata organiziranih u Agrokoru. “Vjerovnici Agrokora uložili su značajna sredstva u Agrokor te su u skladu sa zakonom, zajedno s izvanrednim povjerenikom i angažiranim savjetnicima Agrokora, fokusirani na izbjegavanje stečajnog scenarija i oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina.

Postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku naš je prioritet”, ističe se u priopćenju Vijeća vjerovnika te se napominje kako “privremeno vjerovničko vijeće ne podržava rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produljivanja ili ugrožavanja postupka izvanredne uprave, odnosno dovode u pitanje postizanje nagodbe u zakonom propisanom roku”. Pritom su naglasili kako “ovaj proces može biti uspješno doveden do kraja jedino konstruktivnim dijalogom koji se odvija primarno među vjerovnicima i naša je namjera voditi ga zajedno s izvanrednim povjerenikom na upravo takav način”.

Plan do 2021.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske su jednako tako podržali putem javnog priopćenja u ponedjeljak rad izvanredne uprave Agrokora čiji je cilj postizanje nagodbe između vjerovnika. Dva sindikata koji u sustavu Agrokora imaju najveći broj članova u zajedničkom priopćenju izražavaju “punu potporu radu izvanredne uprave, koji ide u smjeru sklapanja nagodbe između vjerovnika” te navode kako je “sklapanje nagodbe između vjerovnika jedini način opstanka društava iz sustava Agrokora te zadržavanja gospodarske djelatnosti i radnih mjesta”.

Slovenskim medijima u ponedjeljak je potvrđeno da je Mercator započeo s prodajom 16 velikih trgovačkih centara, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, a ostali u Srbiji i Bosni. Mercator do 2021. namjerava od prodaje nekretnina prihodovati oko 320 milijuna eura, kako bi se smanjio dug koji iznosi oko 850 milijuna eura.

Na popisu za prodaju su i Super Konzum u Radničkoj ulici u Zagrebu i Mercator Šiška u Ljubljani, koji su uvršteni među 15 najboljih trgovina svijeta po preporuci IGD, vodeće strukovne organizacija na području trgovine, koja je prošle godine objavila popis od petnaest trgovina u svijetu koje u 2017. treba posjetiti.

Iz Agrokora nismo uspjeli dobiti dodatni komentar za prodaju Mercatorovih nekretnina koji je do sada iznajmljivao Konzumu te nekretnine, ali se može doznati kako te prodajne transakcije neće ugroziti Konzum ni zaposlene u njemu, odnosno Konzum i Mercator će nastaviti poslovati u tim nekretninama i nakon prodaje, uz tržišne uvjete najma. Čak i ako Konzum ne kupi te nekretnine, što nije baš izgledna opcija, i dalje će ih nastaviti unajmljivati po tržišno prihvatljivim opcijama i neće doći do ugrožavanja tog maloprodajnog lanca, moglo se neslužbeno doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:04