TAJNI LETOVI S PLESA

'PRODALI SMO ORUŽJE JORDANU, A NE SIRIJI' Josipović potvrdio da je znao za izvoz 200 tona oružja

Jutarnji je u veljači otkrio kako je hrvatsko oružje završilo u rukama sirijskih pobunjenika
Donji Lapac, 221112.Predsjednik Republike Ivo Josipovic posjetio je Opcinu Donji Lapac s vecinskim srpskim povratnickim stanovnistvom te je saslusao njihove probleme i komentirao aktualna politicka zbivanja u zemlji.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je danas kako je znao za izvoz više od 200 tona hrvatskog oružja u Jordan 2012. te ponovio da Hrvatska nije izvozila oružje Siriji, no da ona ne može kontrolirati gdje je dalje to oružje završilo.

New York Times potvrdio informacije Jutarnjeg lista: 'Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim puškama!'

"Znam za sve legalne transfere oružja ili bilo čega što se tiče oružanih snaga", rekao je Josipović komentirajući novinarima UN-ove podatke o međunarodnoj trgovini prema kojima je Hrvatska Jordanu u prosincu 2012. prodala 233.185 kilograma oružja u vrijednosti 6.499.832 američka dolara.

Ponovio je da Hrvatska nije izvozila oružje u Siriju. "Što treće zemlje ili zemlje u koje mi ili neki drugi izvoze oružje dalje čine s tim, to na žalost ne možemo kontrolirati", odgovorio je predsjednik Josipović na pitanje može li tvrditi da je to oružje ostalo u Jordanu i da nije otišlo sirijskim pobunjenicima.

Upitan o međunarodnoj aferi vezanoj za objavu imena mogućih utajivača poreza preko off shore kompanija, među kojima, mediji špekuliraju, ima i hrvatskih građana , Josipović je kazao kako najprije treba vidjeti o čemu se radi.

"Svaka off shore kompanija nije sama po sebi kriminal, ali kada se dobiju ti popisi, sasvim sigurno će Porezna uprava i druga nadležna tijela provjeriti je li riječ o nekoj nelegalnoj raboti", rekao je Josipović dodavši kako nelegalne rabote 'proizvode' kaznene postupke i kažnjavanje počinitelja.

Komentirajući smanjenje broja birača na predstojećim izborima za hrvatske zastupnike u Europski parlament , predsjednik Republike je kazao kako je riječ o tome da se sređuju popisi birača.

"To je nešto što je trebalo i puno prije učiniti, a ministru (uprave) Bauku mogu samo čestitati na dobro urađenom poslu", poručio je.

Od sutrašnjeg zagrebačkog prosvjeda branitelja protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru hrvatski predsjednik očekuje da bude u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup te da građani koji će na skup doći poštuju zakone.

"Svi građani, pa i oni koji namjeravaju javno prosvjedovati, moraju poštivati zakon", poručio je.

Novinarima je potvrdio i kako se oko svojih mjera za izlazak građana iz dužničke krize za pomoć konzultirao s pojedinim ministrima u vladi. Dodao je međutim kako njegovi prijedlozi nisu nikakva direktiva vladi.

"Vlada je upravo povukla jedan zanimljiv potez vezan za otpis kamata, a Hrvatska je socijalna država te ja potičem vladu da to i u praksi ostvari", rekao je predsjednik Josipović, nakon što je u svom uredu primio građane na kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:52