RASPRODAJA NEKRETNINA

PRODANA ZGRADA BIVŠEG VELEPOSLANSTVA SFRJ U BONNU Kupac je platio 3,7 milijuna eura, evo koliko će od ukupnog iznosa pripasti Hrvatskoj

 Wikipedia

Nekadašnje veleposlanstvo SFRJ u Bonnu bit će prodano za 3,7 milijuna eura, od čega će Hrvatska dobiti 875.375 eura, ili oko 6,4 milijuna kuna, nakon što je Vlada u četvrtak donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti za prodaju udjela RH na nekretnini u zajedničkom vlasništvu država sljednica bivše SFRJ.

Riječ je o nastavku rasprodaje vrijednih nekretnina u kojima su djelovali ambasadori bivše država, nakon što su se na sastanku u travnju 2016. u Skopju države sljednice SFRJ dogovorile o zajedničkoj prodaji dvije nekretnine u New Yorku, dvije u Bernu, te po jednoj u Tokiju i Bonnu. Prema tom dogovoru, Hrvatskoj od prodaje pripada 23,5 posto iznosa, Srbiji 35 posto, Sloveniji 15 posto, BiH 15,5 posto, Makedoniji sedam posto, a Crnoj Gori 4,5 posto. Države bivše SFRJ odlučile su se na prodaju nekretnina jer su prevelike za njihove potrebe i ogroman je trošak održavanja, a uopće se ne koriste. Zgrada bivšeg veleposlanstva u Bonnu, primjerice, s dvorištem je ukupne veličine čak 5441 metara četvornih, korisne površine 2392 kvadrata, a Bonn je još 1990. ujedinjenjem Njemačke prestao biti glavni grad Njemačke. Zgrada nekadašnjeg veleposlanstva SFRJ nalazi se na adresi Schlossallee 5, a čija je vrijednost bila procijenjena na 5,4 milijuna dolara ili 34 milijuna kuna.

Iznos od prodaje nekadašnjeg veleposlanstva umanjit će se za pripadajuće razmjerne troškove provedbe prodaje, a sredstva se mogu isključivo koristiti za pribavljanje, kupnju, rekonstrukciju, adaptaciju, restauriranje i opremanje nekretnina u vlasništvu RH za smještaj diplomatskih misija i konzularnih ureda Hrvatske u inozemstvu.

Postupak prodaje diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ započeo je tijekom 2017., a ponude su se prikupljale preko međunarodne agencije Douglas Elliman Real Estate za čiji su angažman sve države prethodno dale suglasnost. Uz zgradu u Bonnu, prodane su i nekretnine u Tokiju, te jedna u New Yorku, dok su ostale neprodane nekretnine u Bernu i jedna u New Yorku.

Zadnje je prodana bivša ambasada u Tokiju početkom godine i to za 14,7 milijuna eura, a Hrvatskoj je pripalo 3,5 milijuna eura. To je ujedno i najvrednija nekretnina koja se nalazi na adresi 316-37, Kita Shinagawa 4-chome, Shinagawa Ward koja se prostire na 1726 metara četvornih korisne površine, a čija ja vrijednost bila procijenjena na 16 milijuna dolara.

U lipnju prošle godine prodana je i njujorška rezidencija veleposlanika bivše Jugoslavije pri UN-u za 12,1 milijun dolara, gdje je Hrvatskoj pripalo 2,075 milijuna dolara, nakon što su se oduzeli troškovi održavanja stana koji je bio napušten od 1992. Nekretnina je dobila naziv “Titov stan” jer ga je upravo on izabrao, a 1975. formalno kupio jugoslavenski veleposlanik Jakša Petrić za 100 tisuća dolara. Dvoetažni stan od 216 kvadrata sa šest soba i četiri kupaonice bio je procijenjen na čak 20 milijuna dolara, ali je cijena bila bitno snižena.

Ostale su neprodane zgrada Stalne misije bivše SFRJ UN-a u New Yorku na Petoj aveniji, čija je procijenjena vrijednost 34,8 milijuna dolara te zgrada veleposlanstva i rezidencija u Bernu, procijenjene vrijednosti više od 11 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:29