BIVŠI PREMIJER NA SASLUŠANJU O AFERI HYPO

Prodanović: Sanader se osjeća dobro. Odbacio je optužbe za Hypo banku, nikoga nije teretio

Prema ocjeni pravnih stručnjaka, u slučaju da se Sanader mora bolnički liječiti, istraga neće stati

>> NOVO << 15:40 Nakon izlaska iz Remetinca Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako bivši premijera u dobrom psihofizičkom stanju, no nije želio komentirati napise o njegovu zdravlju.

Kako piše Dnevnik.hr, Prodanović je rekao da se Sanader dobro osjeća te je bio dobro raspoložen tijekom ispitivanja.

Bivši premijer odgovarao je na pitanja tužiteljica te je negirao sve optužbe ali nije nikoga teretio, tvrdi Prodanović.

Prodanović je također izvijestio kako će bivši premijer tijekom popodneva dobiti uvid u službene spise, koji imaju više od 1000 stranica. Sanadera, objašnjava njegov odvjetnik, obitelj još nije posjetila jer čeka da se situacija 'slegne'.

ZAGREB - Odvjetnici Ive Sanadera stigli su oko 14 sati u Remetinec, gdje bi ga USKOK trebao ispitati zbog sumnji da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlorabio položaj i ovlasti te nezakonito uzeo proviziju od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

USKOK sumnja da je Sanaderu isplaćena provizija od sedam milijuna šilinga, to jest 3,5 milijuna kuna.

Mogući ozbiljniji zdravstveni problemi bivšeg premijera Ive Sanadera, ako se nakon liječničkih pretraga ustanovi da postoje, neće se, prema ocjeni pravnih stručnjaka s kojima smo razgovarali, značajnije odraziti na tijek istraga protiv njega.

Ako bi se nakon liječničkih pretraga kojima je podvrgnut pokazalo da mu je zdravlje narušeno i da mu je potrebno bolničko liječenje, Sanader bi bio prebačen u zatvorsku bolnicu u Dubravi.

Pet istraga u Austriji

Ako zatvorska bolnica ne bi bila u mogućnosti osigurati liječničku pomoć koja mu je potrebna, bio bi prebačen u neku od javnih bolnica. Međutim, čak i u javnoj bolnici Sanader bi bio pod neprekidnim pritvorskim nadzorom.

Boravak u bolnici računao bi mu se u pritvor jednako kao da boravi u Remetincu ili u zatvorskoj bolnici.

Istraga pokrenuta protiv njega u slučaju da bude upućen na bolničko liječenje tekla bi kao i do sada, jer istraga se može nastaviti i dok je okrivljenik u bolnici. Štoviše, uskočki se postupak, sve dok je u fazi istrage, može odvijati i u slučaju da je okrivljenik sasvim odsutan, što se pokazalo u proteklih sedam mjeseci tijekom koji je Sanader boravio u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, kad je pokrenuto čak pet istraga protiv njega.

Njegovu prisutnost nužno je osigurati tek ako u nekoj od pet pokrenutih istraga bude podignuta optužica i predmet uđe u fazu suđenja. Za razliku od istrage, glavna rasprava, tj. suđenje, upozoravaju pravni stručnjaci, ne može se voditi bez prisutnosti optuženoga.

Povećana slezena

Naglo mršavljenje, čak i onda kada se ne drži dijeta, gotovo je pravilo kod većine onih koji su proteklih godina završavali u zatvoru ili pritvoru. Vjerojatno je stres razlog gubitka teka. No, nagli gubitak kilograma može biti znak raznih benignih, ali i zloćudnih bolesti pa za svako mršavljenje ipak treba napraviti provjeru. Dakako, to ne ide bez većeg broja pretraga, osobito je nužan oprez ako postoje i konkretni relativno loši nalazi, poput povišene sedimetacije i povećane slezene, što je slučaj kod Ive Sanadera. Posljednja dva dana Ivo Sanader viđen je u KBC-u Rebro na pregledima, što upućuje na činjenicu da liječnici specijalisti žele otkloniti svaku sumnju na ozbiljniji zdravstveni problem.

Sofisticirano liječenje

Naime, stručnjaci kažu da povećanje slezene, što je navodno utvrđeno kod bivšeg premijera, može ukazivati na brojne probleme, pa i na razne vrste limfoma poput non-Hodgkina ili Hodgkina. Naglo mršavljenje također može biti znak oboljenja od neke vrste tumora.

Jedna od mogućih bolesti je i non-Hodgkinov limfom, zloćudna bolest limfnog sustava čiji se uzrok najčešće ne zna, a nerijetko su prvi znakovi povećani limfni čvorovi, poglavio na vratu i ispod pazuha te u preponama. Slična je i druga vrsta limfoma, tzv. Hodgkin, koji se također ne može dijagnosticirati bez bolničke opreme i dobro educirnih liječnika na hematološkim odjelima.

No, dobro je što se obje vrste limfoma liječe relativno dobro, ali samo ako se pacijent liječi u bolnici i uz vrhunsku dijagnostiku. Što se bolest brže prepozna, to se lakše i uspješnije liječi.

Gubitak kilograma

Budući da se Sanader do nedavno nije žalio na takve vrste tegoba te da ni austrijski liječnici, osim povećane sedimentacije, nisu pronašli ozbiljnije simptome, neki stručnjaci smatraju da bivšem premijeru zdravlje nije ozbiljnije ugroženo. Tim više što je obrana bivšeg premijera službeno ustvrdila da on ima isključivo zdravstvenih problema s nogom te da nije smršavio dvadesetak kila kako se pisalo nego samo desetak.

Osim toga budući da će danas biti ispitan u USKOK-u, kako je ranije najavljeno, jasno pokazuje da Ivi Sanaderu zdravlje ipak nije ozbiljnije narušeno. U svakom slučaju, gubitak kilograma, problemi sa slezenom, visoka sedimentacija traže ozbiljne pretrage, a one se mogu obaviti samo u vrhunskim ustanovama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:59