PODMETNUTI POŽAR

Producent Dragan Josipović: Da nije bilo Lustiga i mene, Amerikanci bi nas tužili

Požar na Manastirinama koji je prije 15 godina otjerao američku filmsku ekipu sa snimanja filma "Omen 666"
Blaženko Boban
 Božidar Vukičević/Cropix

- Hollywood nikad ne zaboravlja! Da nije bilo Branka Lustiga i mene, naših veza u SAD-u, Amerikanci bi nas sigurno tužili i tu bi tužbu dobili - kaže Dragan Josipović, domaći producent koji je prije 15 godina radio na setu američkog film "Omen 666" u Solinu kada je podmetnut požar kako bi se spriječilo snimanje.

Josipovića, koji je tamo radio kao producent za američku kompaniju 20th Century Fox, a radio je prije toga na setovima "Gladijatora" (2000.) i "Iza neprijateljskih linija" (2001.), nakon tog incidenta više nikada nije angažirala ta američka filmska kompanija. Naime, dva dana prije početka snimanja filma "Omen 666", filmski set na Manastirinama u Solinu ulovio je požar za koji je odgovornost prije nekoliko dana nespretno preuzeo župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Rekao je, u razgovoru s ministricom turizma Nikolinom Brnjac, što je snimio fotoreporter Cropixa, da je on inscenirao požar na Manastirinama da bi spriječio scenu sa sotonom koja izlazi iz groba, a koja se tamo navodno trebala snimiti i koja vrijeđa vjernike. Ta se scena, kako smo doznali, tamo uopće nije trebala snimati. Boban, u to vrijeme gradonačelnik Solina, jučer je ipak pokušao umanjiti cijelu priču govoreći da to i nije bio pravi požar, već su nagorjele samo dvije daske na filmskom setu. Zamolili smo ga za komentar, ali je rekao da se "moramo obratiti policiji za sve detalje".

Producent Josipović potvrđuje da materijalna šteta na setu nije bila velika, možda u tisućama kuna, jer je nagorjelo nekoliko desetaka kvadrata drvene staze. Inače, tamo se trebala snimiti scena arheološkog nalazišta, a ne sotone i groba. Sjeća se da su onda kružile priče da je netko nagovorio lokalnu mladež da zapali filmsku kulisu kao poruka, a da se vjerovalo kako "poticaj" dolazi od lokalne nadbiskupije.

- Nije to bila velika materijalna šteta, ali se to brzo pročulo i američke produkcije u Hrvatsku nisu dolazile još godinama nakon toga - kaže, dodajući da je šteta bila najveća za američku kompaniju jer su u honorarima za ljudstvo i glumce te promjenama lokacije izgubili najmanje 500.000 dolara.

Ondašnji ministar kulture Božo Biškupić, koji je filmašima poništio dozvole za snimanje nakon incidenta, kazao je jučer da se tog slučaja ne sjeća. No sjeća ga se Hrvoje Hribar, redatelj i bivši ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, koji je, komentirajući slučaj za RTL, rekao da je to unazadilo Hrvatsku za šest ili sedam godina i poslalo ružnu poruku.

- Snimanje serije "Igre prijestolja" Hrvatskoj je donijelo milijardu kuna, a što bi bilo da je cijela ta dinamika krenula pet ili šest godina prije? - pita se Hribar.

Inače, nije ni snimanje serije "Igre prijestolja" prošlo bez problema. Sporna je bila scena u kojoj gola glumica prolazi ispred crkve sv. Nikole. Snimanje je na koncu zabranjeno i preseljeno na drugu lokaciju, a svjetski mediji pisali su o tome da Katolička crkva zabranjuje snimanja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:12