ODLUČIO SUD

Produljen predstečaj Elektrocentra Petek, kompanije povezane s tzv. aferom Janaf

Produljena je i zabrana ovrha protiv tog dužnika do pravomoćne odluke o predstečaju nakon glasovanja o planu restrukturiranja

Krešo Petek

 Damir Krajac/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu produljio je rok za dovršenje predstečaja Elektrocentra Petek, tvrtke poduzetnika Kreše Peteka povezane s aferom Janaf, a produljio je i zabranu ovrha protiv tog dužnika do pravomoćne odluke o predstečaju nakon glasovanja o planu restrukturiranja.

Prijedlog za produljenje stečaja krajem kolovoza podnijeli su zastupnici Elektrocentra Petek ističući kako je trajanje predstečajnog postupka, s predviđenim rokom dovršetka do 11. rujna, ovisilo i o vanjskim okolnostima na koje se nije moglo utjecati. Pritom su kao glavni razlog naveli nedavni štrajk državnih službenika i namještenika u pravosudnom sustavu ‘‘koji je paralizirao vođenje postupka‘‘.

Osim toga, Elektrocentar Petek sudu je predložio produljiti i rok trajanja zabrane provedbe ovršnih i postupaka osiguranja navodeći da bi im, bez donošenja takve odluke, a nakon isteka roka, Financijska agencija (Fina) blokirala račun što bi im onemogućilo daljnje poslovanje i ispunjenje obveza.

Slijedom navedenoga, a imajući u vidu da vjerovnici podupiru nastavak pregovora o planu restrukturiranja, sud je donio odluku o produljenju predstečaja, zaključuje se u rješenju sutkinje Vesne Sremac Šoštar.

image

Trgovački sud u Zagrebu

Boris Kovacev/CROPIX

Predstečaj te tvrtke bio je otvoren lani u studenome, a nakon toga je uslijedila prijava i utvrđivanje tražbina više stotina vjerovnika Elektrocentra Petek.

Prema pisanju medija, prijavljena potraživanja lani krajem prosinca iznosila su čak 37,8 milijuna eura, a krajem srpnja ove godine bile su i utvrđene tražbine vjerovnika među kojima najviše potražuju banke - primjerice PBZ 6,8 milijuna eura, Istarska kreditna banka Umag s tražbinom od 3,02 milijuna eura i Podravska banka s 1,18 milijuna eura.

Za istaknuti je i da su među vjerovnicima Elektrocentra Petek i članovi te obiteljske tvrtke - Mirjana i Miroslav Petek koji potražuju 2,76, odnosno 2,75 milijuna eura, ali i sam osnivač Krešo Petek s potraživanjem od gotovo 850.000 eura.

Tvrtka Elektrocentar Petek na čelu s Krešom Petekom spominjana je u tzv. aferi Janaf, tako prozvanoj zbog umiješanosti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića u kojoj je zbog trgovanja utjecajem, davanja mita i nezakonitog pogodovanja u dodjeli poslova Elektrocentru Petek proizašlo više optužnica.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u svibnju je potvrdilo optužnicu Ureda europskog tužitelja EPPO protiv Kreše Peteka, bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i ostalih, koje se tereti za nezakonitosti s europskim novcem.

Nekoliko dana kasnije zagrebački Županijski sud potvrdio je i Uskokovu optužnicu protiv Kovačevića kojega se s još šestoricom suoptuženika, među kojima je i Petek, tereti za primanje i davanje mita te namještanje milijunskih poslova u toj državnoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 08:38