NACIONALNI STOŽER

Produljuju se sve mjere do 15. prosinca, još se ne zna što će biti propisano za Božić

Jedina nova mjera vezana je uz novi soj omikron: donesena je odluka o sigurnosnoj mjeri privremene zabrane ulaska

Davor Božinović

 Davor Pongračić/Cropix

Od srijede bi na snazi trebale biti nove mjere, jer su dosadašnje istekle 30. studenoga. Nacionalni stožer civilne zaštite, doznajemo, samo je produljio postojeće mjere do 15. prosinca te neće biti ni dodatnog pooštravanja niti popuštanja. Hoće li se mjere mijenjati nakon toga, odnosno što će biti na snazi tijekom Božića, još nije poznato.

Jedina nova mjera vezana je uz novi soj omikron: donesena je odluka o sigurnosnoj mjeri privremene zabrane ulaska u Hrvatsku za osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Esvatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Hong Konga. Ostale mjere koje se produljuju do 15. prosinca su ograničenje broja osoba na događanjima do 50 te proširena upotreba digitalnih covid-potvrda na sve korisnike i zaposlene u javnom i državnom sektoru.

Zadnjih nekoliko dana bilježimo blagi pad dnevnog broja novozaraženih pa je tako bilo i u utorak, kada je pozitivan PCR test dobilo 3858 osoba, dok je prije sedam dana bilo 4926 novooboljelih. Polako se stabilizira i broj hospitaliziranih.

Naime, na današnji datum u bolnicama je bilo 2512 covid-pacijenata, od kojih na respiratoru 314 pacijenata. Prije tjedan dana u bolnici je bio 2591 pacijent, a na respiratoru 317 pacijenata. Ipak, treba naglasiti da je u bolnicama preminulo čak 73 pacijenata.

Od 73 u utorak preminule osobe, 54 nisu primile niti jednu dozu cjepiva, a ukupno 59 nije završilo cijepljenje. Isto tako, u zadnja 24 sata na respirator je stavljeno 36 osoba, od kojih 32 nisu cijepljene niti jednom dozom cjepiva, što je visokih 88 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:10