BROJNI UPITI

Prof. Trobonjača odgovorio na pitanje: Trebamo li mjeriti razinu antitijela prije booster doze?

Ako je izmjerena koncentracija protutijela izrazito visoka, vjerojatno je među njima dovoljna količina i neutralizacijskih protutijela
Prof. Zlatko Trobonjača
 Cropix

Nakon dramatičnog rasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, interes za cijepljenjem protiv koronavirusa se ipak povećava. U našu redakciju stiže dosta upita o tome trebaju li prije primanja booster doze izmjeriti razinu antitijela što se radi u nekim zemljama. Na te nedoumice odgovara imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

- Neke zemlje, poput Švicarske, prije primjene 3. doze provode praksu mjerenja razine antivirusnih protutijela u plazmi, te na temelju tog mjerenja donose odluku o terminu docijepljivanja. Zbog enormnih troškova, držim da ta praksa nema većeg smisla – rekao je prof. Trobonjača.

Naglasio je kako u kontaktu sa virusom ili cijepljenjem stvaramo bateriju, repertoar različitih protutijela koja se lijepe po virusnim proteinima.

- Među njima najvažnija u imunosnoj zaštiti od neke buduće infekcije su ona usmjerena na S-protein koja mogu neutralizirati virus, a to znači onemogućiti mu vezanje na stanični receptor. Koliko takvih neutralizacijskih u ukupnoj masi antivirusnih protutijela imamo nije lako znati. Da bi saznali morali bi raditi tzv. test neutralizacije virusa koji je kompliciran i skup i rutinski se ne provodi. Doduše, u novije vrijeme pojavili su se testovi, poput Siemens Healthineers, SARS-CoV-2 IgG Antibody Test (sCOVG), koji deklariraju određivanje plazmatske koncentracije samo onih protutijela na neutralizacijske epitope S-proteina, no upitno je u kojoj mjeri se ona poklapaju sa protutijelima koja svaka inficirana ili cijepljena osoba razvija djelovanjem svog vlastitog imunosnog sustava – dodao je Trobonjača.

- Prema tome, izmjerena koncentracija antivirusnih protutijela i deklarirana u arbitrarnim jedinicama testova različitih proizvođača znak su da je osoba ili došla u kontakt s virusom ili je cijepljena, no u kojoj mjeri je zaštićena od buduće infekcije nemoguće je sa sigurnošću znati. Ipak, ukoliko je izmjerena koncentracija protutijela izrazito visoka, možemo pretpostaviti da među njima ima dovoljna količina i onih zaštitnih, neutralizacijskih protutijela – zaključio je Zlatko Trobonjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51