MAKLJAŽA U ŠKOLI

Profesor koji se tukao s učenicima nije dobio otkaz! Šefica sindikata: Čudi me reakcija ravnateljice...

Smatram da škola ne bi trebala poduzimati otkaz. Ponašanje nastavnika treba kvalificirati kao nužnu obranu, kaže odvjetnik Dragičević
 Youtube

Dvanaest dana od fizičkog sukoba nastavnika (61) i maloljetnog učenika u zagrebačkoj Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića još nije donesena najavljena odluka o otkazu o radu zaposleniku i predavaču strukovnih predmeta. Potvrdio nam je to Mladen Dragičević, odvjetnik koji zastupa nastavnika u radnopravnom postupku.

Unatoč tome što je ravnateljica škole najavila pokretanje otkaza ugovora o radu, odvjetnik Dragičević smatra da škola ne bi trebala pokretati nikakav postupak protiv nastavnika, nego prepustiti rješavanje slučaja po kaznenom postupku.

- Škola ima mogućnost, u slučaju izvanrednog otkaza, to učiniti u roku od 15 dana, no formalno još nije donesena nikakva odluka. Teško je prejudicirati korake škole, no moguće je ovaj slučaj tretirati kao prekršaj iz radnog odnosa ili - nikako. Osobno smatram da škola ne bi trebala poduzimati korake i otkaz, nego prepustiti rješavanje slučaja po kaznenom postupku. Mislim da bi bilo najlogičnije da se škola u to ne petlja - kaže odvjetnik Dragičević, uvjeren da ponašanje nastavnika treba kvalificirati kao nužnu obranu.

- Čovjek se branio u svojem radnom prostoru. Apsolutno je riječ o nužnoj obrani, a valja propitati i odgovornost maloljetnika, odnosno njihovih roditelja - kaže.

Ravnateljica škole Bosiljka Galenić u srijedu nam je poručila da je u tijeku ispitivanje svih činjenica i okolnosti, ali i da će se u slučaju učenika postupiti sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Nije odgovorila na upit kojih mjera, kao ni u kojoj je fazi postupak otkazivanja ugovora o radu nastavniku koji je najavila, odnosno jesu li razmotrene i druge opcije osim otkaza.

- Škola će kao institucija provoditi sve radnje u skladu s pozitivnim propisima - kratko je navela Galenić.

Podsjetimo, dugogodišnji nastavnik zagrebačke strukovne škole završio je nakon incidenta u zatvoru. Priznao je da je pogriješio, ali i objasnio da ga je grupa učenika maltretirala. Rok za izricanje pedagoških mjera učenicima istječe 29. prosinca.

A kako je nastavnik pušten iz Remetinca pod uvjetom da ne obavlja nastavničku djelatnost s učenicima, u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske navode kako je moguće očekivati da će sljedeći korak biti suspenzija do završetka kaznenog postupka. Kako su u tijeku školski praznici, suspenzija bi nastupila početkom novog polugodišta.

- Za sada je najvažnije da kolega nije u zatvoru kako bi se mogao pripremiti za dugotrajan proces - kaže predsjednica sindikata Nada Lovrić. Na upit je li ravnateljica škole trebala najaviti pokretanje postupka otkaza ugovora o radu, Lovrić kaže da na mjestu ravnateljice to ne bi učinila.

- Ne bih pokretala nikakav postupak dok se ne utvrdi činjenično stanje. Zato čudi reakcija ravnateljice. Poslana je pogrešna poruka da će kolega dobiti otkaz prije nego što se vidjelo što je uopće u pozadini slučaja. Za sustav nipošto nisu dobre ishitrene reakcije, ni od koga. Javnost, ponajprije prosvjetna, time je isprovocirana, tako da se kao rijetko do sada staje na stranu nastavnika protiv kojega su u početku bile ama baš sve institucije - objašnjava Nada Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:34