‘JEZIK I GOVOR‘

Profesor matematike predaje Matematiku. Kako pišemo imena školskih predmeta?

Imena predmeta u školi ili na fakultetu treba pisati velikim početnim slovom, savjetuje Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

 Screenshot/Jutarnji

Mnogi ne znaju da imena predmeta u školi i na fakultetu treba pisati velikim početnim slovom. Magistra hrvatskog jezika i književnosti Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ističe kako Pravopis tog Instituta propisuje da se obvezni ili izborni nastavni predmeti u službenim tekstovima ili dokumentima pišu velikim početnim slovom.

Na primjer, ako se predmet zove Tjelesna i zdravstvena kultura. To se, kaže ona, vidi i u službenim dokumentima Ministarstva obrazovanja.

- To je pravilo jednostavno ako je riječ samo o školskom predmetu, no dvojbe se pojavljuju kad se ime predmeta podudara s nazivom znanstvenoga, kulturnoga ili stručnoga područja koje se proučava i poučava u okviru toga predmeta. Na primjer, osoba koja je završila matematiku, predaje Matematiku. Kad pišemo da imamo sat Hrvatskoga jezika, znači da imamo sat iz tog predmeta i pišemo ga velikim početnim slovom. Na primjer, imamo dopunsku nastavu iz Hrvatskoga jezika, Matematike, Informatike, Povijesti... Isto kao što je pravilno pisati Državna matura iz Matematike, Hrvatskoga jezika... Također velikim slovom treba pisati i učionicu iz Matematike, Informatike, Povijesti... - objašnjava Matijević.

Dodaje kako su, s druge strane, osobe koje podučavaju učenike i studente završile određene fakultete i osposobljene su predavati određeno gradivo, a ne samo predmet pa su stroga oni nastavnici matematike, hrvatskoga jezika, kemije, povijesti, fizike... Uvijek malim početnim slovom. Također se malim slovom piše i udžbenik iz povijesti ili udžbenik iz tehničke kulture...

- Evo nekoliko primjera. Proučavam povijest svojega naselja i o tome razgovaram s prijateljima na Povijesti. Dakle, o tome razgovaram na satu predmeta Povijest koji pišemo velikim slovom. Marko misli da je dobar u informatici, ali njegove ocjene iz Informatike to ne potvrđuju. Profesorica sam matematike i fizike, ali predajem samo Matematiku - navodi Maja Matijević.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:16