ISPOVIJEST ŽRTVE

‘Profesor mi je govorio: Ti si ku**a svog mentora. Sve što si postigla, postigla si zato što spavaš sa svima‘

Kad vam otvoreno kaže: ‘Ti si nitko i ništa. Ja sam ugledni docent i kirurg‘, znate da se nemate kome obratiti, govori jedna djevojka
 Nova TV

Potresnom ispovijesti srpske glumice pokrenuta je lavina - brojne žene i u Hrvatskoj odlučile su progovoriti o vlastitim traumatičnim iskustvima seksualnog zlostavljanja koje su doživjele na mjestima koja bi trebala biti oaza akademske elite - fakultetima. "Provjereno" Nove TV u četvrtak navečer donosi ispovijesti dviju žena, žrtava uznemiravanja sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

- Počelo vam je s blagim uvredama. 'Glupa si', 'Lijepa si, bolje ti je da šutiš', 'Sigurno ne misliš zato što si tako lijepa', 'Fulala si profesiju, trebala si se unovčiti' - prisjeća se riječi svog profesora djevojka koja je odlučila javno ispričati svoju priču.

- I onda je s godinama sve više eskaliralo. 'Ti si ku**a svog mentora. Sve što si postigla, postigla si zato šta spavaš sa svima njima sa svoje klinike. Trebala si doći kod nas vidjeti što su pravi muškarci' - nastavlja.

Prije desetak godina, o tom je čovjeku ovisio nastavak njezina obrazovanja. Fakultet koji je voljela u ranim dvadesetima toliko joj je zagorčao život, da su antidepresivi bili jedino rješenje. Mislila je, kaže, kratko će trajati, završit će studij i onda ga više nikad neće vidjeti.

- Pusti, šuti, proći će. Ti si mala riba, studentica si, moraš završiti, dobiti diplomu. Tko će stati iza mene? - govori kroz suze.

- Kad vam kaže otvoreno: 'Ti si nitko i ništa. Ja sam jedan ugledni docent i kirurg'. Kad vam on sam to kaže, onda znate da se zaista nemate kome obratiti - nastavlja.

Nekoliko godina mlađa kolegica ima sličnu priču.

- Kad bi se presvlačile u svlačionici za kirurgiju, gdje moraju obući kirurško odijelo, klompe i bijelu kutu, kolegicama, koje su bile naslonjene na stolac ili na stol u ovom slučaju, ušao je u svlačionicu i rekao: 'Kolegice, znate da ono što je na stolu, to je i ponuđeno' - ispričala je.

Ova se djevojka, pak, odlučila suprotstaviti i tad je naišla na zid - odlučila je ne biti žrtva seksualnog zlostavljanja, no postala je žrtva nadmoći.

- To je meni bio prelazak s pete na šestu godinu. Sve sam imala potpisano, svi predmeti su bili položeni. Falio mi je samo potpis s ambulantne klinike. Od prvoga dana, otkako su započeli upisi, svaki dan sam dolazila kod njega u kancelariju. Odbijao mi je dati potpis - priča za "Provjereno" Nove TV.

Sve je to prijavila još 2018. godine, no umjesto odgovora nadležnih, dobila je podrugljive osmjehe prijavljenog profesora kad bi ga srela na hodnicima. Cijelu ispovijest žrtava koje su odlučile progovoriti o svojim iskustvima pogledajte u "Provjerenom". Emisija donosi i analizu razloga koji stoje iza dugogodišnje šutnje žena s ovakvim iskustvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 06:06