PREDAVANJE PREKO SKYPEA

Profesor mi maše u kameru. Bok, Lana - pozdrav kolega. Predavanje počinje

Jedina hrvatska studentica koja studira od kuće prošlog je tjedna slušala svoje prvo predavanje
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - “Govorim li dovoljno glasno? Gdje trebam stati? Hoće li me Lana čuti odmaknem li se od laptopa i prošećem predavaonicom?” samo su neka od pitanja koja je Svjetlani Marijon, predsjednici Udruge Zamisli, prošli tjedan uoči svog uvodnog predavanja postavio Dubravko Banić, profesor na zagrebačkom Grafičkom fakultetu.

Uspješna studentica

Iako ima dugogodišnje iskustvo rada u nastavi, simpatični prof. Banić nije krio da ima laganu tremu. Bilo je to ipak prvo predavanje u njegovoj karijeri koje je osim studenata u predavaonici iz svoga doma na zagrebačkoj Malešnici putem Skypea pratila Lana Prager, jedina hrvatska studentica koja studira od kuće.

Lana je jedna od 2500 ljudi u svijetu koji boluju od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva (progresivna koštana fibrodysplasia). Bolest se razvila u 1. razredu osnovne škole. Vrlo brzo zahvatila je sve mišiće na Laninu tijelu pa su joj pokretni još samo prsti na rukama.

Unatoč teškoj dijagnozi, Lana je uspješna studentica 2. godine web dizajna. Ministarstvo obrazovanja najavilo je da će ta hrabra 20-godišnja djevojka ove godine putem Skypea od kuće moći prati sva predavanja, a njezine oči i uši na fakultetu bit će volonteri Udruge Zamisli koja promiče kvalitetno obrazovanje studenata s invaliditetom. Provjerili smo kako to funkcionira: na Fakultetu i u Laninu domu.

- Zasad sve teče odlično. Konačno se osjećam kao prava studentica - rekla nam je Lana ne krijući koliko je sretna.

Veliki napredak

Cijeli je prošli tjedan pratila predavanja na svom laptopu. Na pitanje kako je to izgledalo smije se:

Nekad sam vidjela profesora, a nekad samo mrak. No, više-manje sve sam čula. U odnosu na prošlu godinu kada sam učila sama, a profesori su mi dolazili kući držati konzultacije i ispite, ovo je ipak veliki napredak - istaknula je Lana. Razumijevanje koje su prema njezinoj bolesti pokazali profesori i kolege na godini ugodno ju je iznenadilo.

- Malo sam se bojala kako će to izgledati jer znam da je to i samim profesorima novo iskustvo. No sve je prošlo u najboljem redu - rekla nam je. Prisjetila se da ju je na početku predavanja svaki profesor toplo pozdravio i mahnuo joj u kameru. Potom su je uglas s “bok, Lana” pozdravili i kolege studenti.

Pozdrav iz predavaonice

Jedan profesor nikako nije mogao zapamtiti moje ime. Prvo me je prekrstio u Lada, a potom u Lala. To mi je bilo jako simpatično - rekla je Lana. Otkrila je kako su joj se, potaknuti njezinom životnom pričom koju je prije dva tjedna objavio Jutarnji list, javili brojni kolege s godine, a jedna joj je kolegica na početku predavanja poslala poruku: “Pozdrav s druge strane laptopa”.

Prof. Dubravko Banić, koji drži kolegij Grafički strojevi a čijem je predavanju prisustvovala i ekipa Jutarnjeg lista, Lanu je odmah dodao na Skype. Već su se čuli, a Lana kaže kako je profesor i nju pitao je li uspjela čuti cijelo predavanje. Za drugi tjedan dogovorili su i konzultacije putem Skypea.

Lana ima našu podršku

- Profesorica Lidija Mandić na predavanju je rekla da će si ugraditi Skype samo zbog mene. Hvala svima. Sada će mi biti puno lakše učiti i pratiti prezentacije - rekla je Lana.

U današnje vrijeme svakome tko želi studirati to treba i omogućiti i Lana će u tom smislu imati našu punu podršku. Mi smo mali fakultet, vodimo brigu o svim studentima pa je kod nas puno ugodnije studirati nego na velikim fakultetima - rekao je prof. Banić.

Istaknuo je da je posao web dizajnera uz današnju tehnologiju idealan za rad od kuće, pa bi upis na taj studij trebalo više poticati na otocima.

Kolegica Tea dobila svog daktilografa

S Lanom je na godini i gluha studentica Tea Šušić, koja predavanja prati uz pomoć prevoditeljice za gluhe i nagluhe grada Zagreba Marije Šoić.

Svjetlana Marijon kaže kako je Udruga Zamisli ove godine angažirala daktilografa za gluhe osobe, što će Tei omogućiti da sama vodi bilješke.

- Kad završim studij, željala bih otvoriti vlastitu tvrtku i baviti se fotografijom - rekla nam je Tea. Uz studij, aktivno se bavi i sportom. Članica je ženske karling reprezentacije gluhih i nagluhih. Lani su bile prvakinje Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 05:41