MIHOVIL ŠKARICA

Profesor o ključnim pitanjima za izbore u Splitu: ‘Zamjenik gradonačelnika odgovara samo biračima‘

U konkretnom slučaju, kako je to Puljak zamislio, do provedbe izbora Splitom bi upravljali zamjenik gradonačelnika i vladin povjerenik

Mihovil Škarica

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Splitski HDZ zazivao je prijevremene izbore, no sad kad ih je gradonačelnik Ivica Puljak najavio podnoseći ostavku zajedno sa zamjenikom Bojanom Ivoševićem te zatražio raspuštanje gradskog vijeća, povučena je ručna. Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović kaže da je problem u drugom zamjeniku Antoniju Kuzmaniću koji bi nastavio obnašati dužnost.

Puljak tvrdi da bi Kuzmanić imao reducirane ovlasti, a Mihanović da ima sve ovlasti kao i gradonačelnik i da bi u kampanji poziciju koristio da pomogne Puljku.

Kako stvari doista stoje u ovoj splitskoj zavrzlami objasnio je izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, Mihovil Škarica.

Kakve su ovlasti zamjenika gradonačelnika u slučaju kad je gradonačelnik dao ostavku i po čemu se razlikuju od ovlasti povjerenika kojeg imenuje Vlada?

- On, formalno pravno gledano, ima sve ovlasti kao gradonačelnik. Tako kaže zakon u kojemu piše da gradonačelnika, u slučaju prestanka mandata, mijenja zamjenik. Time zakon stavlja zamjenika u položaj jednak gradonačelniku. Međutim, demokratski uzusi bi nalagali da do provedbe novih izbora takav zamjenik ne poduzima drastične, dalekosežne odluke i da faktično djeluje kako tehinički povjerenik. Premda formalno ima sve ovlasti kao gradonačelnik.

Povjerenik odgovara Vladi, a kome odgovara zamjenik gradonačelnika ako nema gradonačelnika niti gradskog vijeća?

- Kao i gradonačelnik, samo biračima.

Tko preuzima ulogu vijeća dok se ne izabere novo?

- Vlada će imenovati povjerenika umjesto vijeća. Povjerenik se nekad imenuje umjesto gradonačelnika, a nekad umjesto vijeća. Ovisi tko fali u redovnom tijeku stvari. Ako većina članova vijeća podnese neopozivu ostavku, Vlada će raspustiti vijeće i imenovati povjerenika.

U konkretnom slučaju, kako je to Puljak zamislio, do provedbe izbora Splitom bi upravljali zamjenik gradonačelnika i vladin povjerenik.

Što može raditi povjerenik koji nastupi umjesto vijeća?

- U principu ne može ništa. Može donositi opće akte samo ako je to nužno i hitno radi usklađivanja s nekim zakonom ili provedbom zakona, ali nema previše toga. I inače vijeće ne može puno toga. Ono ne nadzire rad gradonačelnika, ne odgovara gradonačelnik vijeću, nego građanima koji su ga izabrali.

Bi li povjerenik mogao umjesto vijeća raspisati kotarske izbore u Splitu?

- Mogao bi.

Mogu li se istodobno održati izbori za gradonačelnika, vijeće i kotarski izbori?

- Mogu. Izbore za gradonačelnika i vijeće raspisuje Vlada, a izbore za gradski kotar raspisuje gradsko vijeće. Vlada može pričekati gradsko vijeće da odredi datum kotarskih izbora, pa za isti dan odrediti izbore za gradonačelnika. Ili obrnuto. U 99 posto slučajeva izbori za mjesnu samoupravu odvijaju se kad i lokalni izbori.

Jesu li ista izborna povjerenstva?

- Nisu. Jedna su povjerenstva za lokalne izbore, odnosno vijeće i gradonačelnika, a njih imenuje Državno izborno povjerenstvo. Povjerenstva za mjesne izbore imenuju lokalna tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:28