BILO JE I VRIJEME

Profesor seksualni napasnik dobio otkaz pet godina nakon presude

Stjepan Blažanović je na zahtjev studenata suspendiran još 2000. godine, 2004. je osuđen, ali je do danas primao plaću
zadar, 28.03.2000.profesor stjepan blazanovicfoto branislav grgurovic / CROPIX
 branislav grgurovic / CROPIX

ZADAR - Devet godina nakon suspenzije zbog seksualnog uznemiravanja studentica i pet godina nakon izrečene pravomoćne presude za bludne radnje, uprava Zadarskog sveučilišta dala je otkaz profesoru književnosti dr. Stjepanu Blažanoviću zbog teške povrede radne obveze. - Otkaz je dobio zbog teške povrede radne obveze, a potpisao ga je prošlog tjedna rektor Ante Uglešić.

On se trenutačno nalazi na putu u Grčkoj, pa nije dostupan za izjave, kazala nam je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru.

Iako je suspendiran na zahtjev studenata još krajem 2000. godine, a 2004. je i pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, Blažanović devet godina nije održavao nastavu, a cijelo je vrijeme uredno primao plaću. Zapravo je uživao u plaći bez rada sve dok nismo prije dva mjeseca otkrili da ga je Županijski sud u Zadru još prije pet godina pravomoćno osudio na tri godine zatvora uvjetno na dvije godine zbog bludnih radnji nad zadarskim studenticama.

Štoviše, Blažanović je očito namjeravao mirno nastaviti svoju sveučilišnu karijeru u Zadru, pa se krajem ljeta javio na reizbor za svoje dosadašnje radno mjesto profesora teorije književnosti, što je izazvalo pravi bijes među nekim njegovim kolegama na kroatistici. Blažanović na koncu nije prošao, a natječaj je poništen.

Svjesni štete koju slučaj Blažanović nanosi ugledu mladog sveučilišta Uprava se javno pravdala da za sudsku presudu nisu znali jer im u pet godina nije dostavljena, što je i logično s obzirom da Sveučilište nije bilo stranka u postupku. Prije bi se moglo reći da Uprava nije htjela znati za sudski epilog oko medijski eksponiranog slučaja kontroverznog profesora.

Glasnogovornica Vrsaljko i dalje tvrdi da rektorova odluka nema veze sa Blažanovićevom presudom. - Blažanović je dobio otkaz kada su se za to ispunili uvjeti zbog povrede radne obveze. Da je to prije bilo moguće, sigurna sam da bi uprava reagirala, kaže glasnogovornica. Blažanoviću je otkaz upućen pisanim putem na kućnu adresu, a na njega se ima pravo žaliti Upravi fakulteta, odnosno samom rektoru Uglešiću, pa je mala šansa da bi žalba mogla uroditi ikakvim plodom. Nakon toga Blažanoviću ostaje na raspolaganju mogućnost pokretanja spora pred nadležnim sudom u Zadru zbog eventualnih povreda Zakona o radu, ističe Vrsaljko.

Podsjetimo, slučaj profesora Blažanovića dospio je u javnost u ožujku 2000. godine kada je 170 studenata zadarske kroatistike potpisalo peticiju protiv profesora teorije književnosti i dječje književnosti optužujući ga za seksualno uznemiravanje studentica, fizičkog, verbalnog i psihičkog maltretiranja, te vrijeđanja i ucjenjivanja na ispitima. Nakon razgovora sa zlostavljanim studenticama državno je odvjetništvo 2001. Blažanovića optužilo za šest djela bludnih radnji, ugrožavanja spolnih sloboda i spolnog ćudoređa, a uprava Filozofskog fakulteta na čelu s dekanom Pavom Mikićem suspendirala ga je do završetka postupak. U kolovozu 2004. Blažanoviću je izrečena pravomoćna kazna kojom mu je prvostupanjska odluka od 14 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine, umanjena na kaznu od tri mjeseca zatvora uvjetno na dvije godine.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:49