MUČENJE U SPLITU

Profesor učeniku (15) silom stavio usijano željezo u šaku

Učenicima je htio pokazati koliko je toplo željezo. 'Ne znam što je tu problem?', kaže bezobzirni nastavnik Marin Terze koji do danas nije snosio nikakve sankcije. Tvrdi da je riječ o lošem učeniku koji se želio izvući
 Kiš/CROPIX

SPLIT - Pružite ruke. Sada ćete vidjeti koliko može biti toplo željezo nakon što se istokari na tokarskom stroju - kazao je u školi na satu učenicima 1c razreda Strojarske škole u Splitu njihov nastavnik strojarstva Marin Terze. Nitko od djece nije ga htio poslušati. Svi su odmaknuli ruke. No Terze nije odustajao. Vrući komad željeza ubacio je u ruku 15-godišnjem M. G. i silom mu stisnuo šaku. Učenik je dobio opekotine.

Nalaz inspekcije

Ozljeđivanjem učenika bavile su se i prosvjetna inspekcija i dječja pravobraniteljica. Slučaj se dogodio početkom svibnja, no bezobzirni nastavnik zbog svog ponašanja do danas nije snosio nikakve sankcije iako je inspekcijskim nalazom nedvojbeno utvrđeno da je on tijekom nastave u školskoj radionici ozlijedio učenika “na način da mu je vrući komad željeza silom zadržao u desnoj šaci uslijed čega su učeniku u unutrašnjosti šake izbili plikovi.”

Ministarstvo je za Terzea tražilo zabranu rada. Zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenoga djela viši je prosvjetni inspektor protiv njega čak podnio i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. No, Odvjetništvo je prijavu odbacilo jer nije utvrđena namjera, a ravnatljica škole Ivana Vojnović oglušila se o preporuku Ministarstva.

‘Loš je pa se želi izvući’

Nastavnik Marin Terze iznenađen je našim zanimanjem za slučaj. U tome što se dogodilo ne vidi ništa problematično.

- Ma ništa se nije dogodilo, jeste li kad taknuli vrelu žlicu? - upitao nas je Marin Terze koji je stekao 42 godine radnog staža predajući na više splitskih škola.

Nastavnik kaže da je dječak radio za tokarskim strojem te je uhvatio je željezo ugrijano tijekom strojne obrade te se malo opekao. To je, veli, uobičajeni način vježbe na njegovom satu strojarstva.

- Ne znam što je tu problem? - pita se Terze.

Tvrdi da je željezo bilo veličine kovanice od 50 lipa, a da je temperatura željeza bila oko 30 stupnjeva. Na primjedbu da nitko ne završi na hitnoj zbog opeklina izazvanih temperaturom od 30 stupnjeva, nastavnik kaže da je najprije mislio kako se radi o izuzetno osjetljivom djetetu, “djetetu leptiru”, a onda je, veli, zaključio da je riječ o lošem učeniku koji nema načina da se “izvuče” nego da napravi paniku. Učenik je, kaže, nosio zavoj dva dana, a kada ga je skinuo nisu mu se vidjele nikakve rane na ruci.

Nije loš učenik

- Uostalom, inspekcija je završila svoj posao i utvrdila da za mene nema ni kaznenih niti bilo kakvih drugih konzekvenci - zaključio je nastavnik Terze.

- Dijete nije loš učenik, a inspekcija nije okončala posao - rekla nam je ravnateljica Vojnović s kojom smo razgovarali telefonom jer je službeno odsutna. Na pitanje zašto nastavniku nije uručila otkaz kazala je:

- Inspekcijski postupak još traje, konačno rješenje nije tu. Ali da je postupak nastavnika Terze bio drastičan, školski odbor i nastavničko vijeće odlučilo bi se za drastičnu kaznu i bez inspekcije.

U školi tvrde kako su učenika nakon tog događaja odmah uputili liječniku te mu naknadno pružili svu potrebnu psihološku pomoć.

Semina Lončar iz splitskog Centra za razvoj demokracije (CERD) koja je slučaj prijavila inspekciji tvrdi, međutim, da je učenik liječniku bio otišao sam u pratnji sestre. Zbog svega je, kaže Lončar, CERD podnio kaznenu prijavu protiv ravnateljce škole, ali i liječnika u Domu zdravlja koji su slučaj bili dužni prijaviti policiji, no Lončar tvrdi kako oni to nisu učinili.

‘Štite ga zbog mirovine’

- Marin Terze ima dvije godine do mirovine i škola ga nastoji zaštiti - tvrdi Lončar. Učenikov otac R. G. nije želio govoriti o šokantnom događaju.

- Razgovor za medije bi mom sinu mogao stvoriti dodatne probleme u školi - rekao nam je otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:30