ALARMANTNE BROJKE

Profesor usporedio broj turista u Hrvatskoj s prošlom godinom: ‘Ovo je frapantno, ne sluti na dobro!‘

‘Usporedio sam koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku tijekom protekla dva vikenda u odnosu na isto vrijeme prošle godine...‘

Arhivska fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao divljanje cijena i može li se ono odraziti na turističku sezonu.

Garača smatra kako su se mnogi polakomili. “Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cijena. No ovo ne sluti na dobro. Ja sam usporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji”, rekao je.

“To se mora odraziti na potražnju. Građani zapadne Europe su dobro informirani o cijenama i znaju da smo jedna od skupljih destinacija. Međutim, turizam nije samoposluga pa da možete uspoređivati cijene kao u u dva trgovačka lanca, turizam je doživljaj. Dio gostiju je počeo kalkulirati, poglavito Nijemci koji se nalaze pred recesijom. Morat će doći do spuštanja cijena, neki hotelijeri već idu u tom sjeru”, dodao je.

“Poduzetnici ne misle o guštima domaćeg turista nego žele zaradi što više i prodavati po što većoj cijeni. Kada ne bude onih koji će to kupovati po datoj cijeni, oni će to snižavati. Problem Splita je da te cijene često ostaju i nakon sezone”, napominje Garača.

image

Dr. Željko Garača

Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2023 21:07