POKRENUTA PETICIJA

PROFESORI I UČENICI OGORČENI ZBOG ODLUKE DA SE OTKAŽU SVA ŠKOLSKA NATJECANJA 'Djeca su u suzama, pripremali su se za neke predmete i godinama'

Učenici, ilustracija
 Profimedia, Alamy/ Cropix

Roditelji, profesori, mentori i učenici diljem Hrvatske ogorčeni su odlukom Agencije za odgoj i obrazovanje po kojoj se ove godine neće održati školska natjecanja i smotre koja se u Hrvatskoj održavaju već više od pola stoljeća.

Mnogima to zadaje velike probleme jer su se čitave godine, uz suradnju svojih mentora, naporno pripremali za natjecanja, a naročito će to pogoditi učenike viših razreda osnovnih škola koji su na temelju izvrsnih rezultata na natjecanjima mogli ostvariti dodatne bodove prilikom upisa u srednju školu.

Boli ih nepravda

Ipak, Agencija je odlučila da je organizacija takvih natjecanja u trenutku pandemije koronavirusa nemoguća. Škole ne rade za više razrede, te u Agenciji, neslužbeno doznajemo, ne znaju kako bi mogli organizirati natjecanja iz čak oko 30 kategorija u kojima se učenici natječu.

- I za vrijeme najvećih ratnih razaranja, okupacije zemlje ili ekonomskih kriza, najbolji hrvatski učenici dobivali su priliku pokazati što znaju. Sve do ove godine, kada su pod izlikom pandemije sva natjecanja otkazana. Agencija za odgoj i obrazovanje jednostrano je bez bilo kakvih konzultacija donijela odluku o otkazivanju svih natjecanja u znanju učenika osnovnih i srednjih škola. Po vlastitom priznanju, to su učinili ne razmišljajući uopće o mogućim alternativama, primjerice o mogućnosti online održavanja natjecanja, što se već uspješno provodi u nekim kategorijama - poručili su u reakciji na odluku AZOO.

Smiljan Pilipović, jedan od roditelja koji stoji iza ove inicijative, kaže kako ih sve najviše boli nepravda koja se nanosi učenicima i mentorima.

- Djeca su pretrpjela šokove radi virusa i potresa, ali mentori su s njima svejedno radili preko interneta. Pripremali su se. Neki od njih i godinama. Primjerice, natjecanje iz stranih jezika odvija se samo jednom u osnovnoškolskom obrazovanju, u osmom razredu. Ta su se djeca za to natjecanje pripremala u petom, šestom, sedmom i osmom razredu. Javljaju nam se učitelji, kažu da su djeca u suzama jer nemaju priliku pokazati što znaju. Nepošteno je što Agencija nije ni pokušala iznaći neko drugo rješenje. Što nisu prevrnuli svaki kamen da nađu rješenje, nego su samo odlučili sve otkazati. S druge strane, postoje volonteri, matematička društva i slično koji su spremni organizirati alternativna natjecanja i rade na tomu. Zašto oni mogu, a oni u Agenciji koji su plaćeni za to, ne mogu? - pita se Pilipović.

Objašnjava kako će djeca pretrpjeti veliku štetu, kako zbog frustracije i demotivacije, tako i zbog izostalih bodova potrebnih za uise u srednje škole i na fakultete. Izgubit ćemo, dodaje, cijelu jednu generaciju nadarenih i dosad visoko motiviranih učenika.

Peticiju je dosad potpisalo više od dvije tisuće osoba, a Pilipović se nada da bi ipak mogla uroditi plodom.

- Nadam se da će ipak prevladati razum. Problem je što roditelje i mentore dosad nitko uopće nije ni konzultirao. Sve se radi mimo nas. Nadam se da će se ipak uvidjeti koliko je ova odluka štetna. Možda nije moguće organizirati baš sve, ali u današnje vrijeme dobar dio natjecanja moguće je održati putem interneta. Možda učenici ne moraju putovati na natjecanja, neka putuju papiri, organizirat ćemo se. Ali ovakvo rješenje najgore je za sve - objašnjava.

U Agenciji su svjesni problema

- Naša djeca su svoj dio posla napravila. Očekuju da im zajednica pruži priliku i adekvatno nagradi postignuća najboljih. Ne govorimo tu samo o časti koja se dobiva s Oskarima znanja, nego još više i o mogućnosti ostvarivanja bodova kod upisa u srednje škole i fakultete.
Natjecanja su, za razliku od prosjeka ocjena, objektivni kriterij ostvarivanja prednosti kod upisa u srednje škole i na fakultete. To su bodovi na koje najbolji računaju i koji su im sad jednim potezom pera oduzeti - navodi se u pismu roditelja i profesora.

U peticiji od Agencije za odgoj i obrazovanje hitno traže da se povuče odluka o otkazivanju svih natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola, aktivno traže alternativna rješenja i donese odluka o održavanju natjecanja. Traže i da Agencija usavrši web stranice i strukturira testove i njihova rješenja, kao i da se usavrši izvještavanje o rezultatima nižih razina natjecanja, kako se konačni rezultati ne bi morali čekati tjednima.

U Agenciji doznajemo kako su svjesni problema, ali da se natjecanja ipak neće moći održati.

- Agencija za odgoj i obrazovanje je provjerila sve mogućnosti održavanja svakog pojedinog natjecanja i smotre, od 34 koliko ih organizira i provodi, i s obzirom na epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, i uz suglasnost Ministarstva zananosti i obrazovanja, donijela odluku o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri u ovoj školskoj godini. Kako bi natjecanja bila legitimna i bez prigovora učenika i mentora, moraju biti održane sve razine natjecanja i smotre i sva pojedina predmetna natjecanja. Do zatvaranja škola u cijeloj Hrvatskoj 13. ožujka. 2020. godine provedena su sva školska natjecanja i 13 županijskih natjecanja, od ukupno 30 natjecanja koja imaju županijsku i državnu razinu. Dakle nije održano 17 natjecanja na županijskoj razini, a nisu mogla biti održana državna natjecanja i smotre - objašnjavaju dodajući da, vodeći brogu o zdravlju svih sudionika natjecanja, ista nije bilo moguće organizirati a da se poštuju mjere HZJZ-a.

Moguće održavanje iduće godine

- Jer na županijskim razinama natjecanja sudjeluje oko 40.000 učenika, a na državnoj razini 6.500 učenika i 2.500 mentora - kažu.

Na roditeljske kritike o mogućnosti virtualnog natjecanja odgovaraju da to nije tako lako izvesti.

- Provedba natjecanja na daljinu u ovom trenutku nije izvediva s obzirom na broj i različitost samih natjecanja i smotri (pored testova uključuje i izradu praktičnog i/ili istraživačkog rada uz vodstvo mentora, provedbu pokusa, ekipna natjecanja, pojedinačne i skupne nastupe i sl.), broj natjecatelja i kratkog vremeskog roka za organizaciju. U ovom trenutku Agencija je pružila podršku i prioritet dala izvođenju nastave na daljinu, što samo po sebi predstavlja izazov i iziskuje ogroman angažman učitelja, nastavnika i učenika. Agencija već promišlja i u suradnji s Fakultetom elektronike i računalstva i CARNET-om radi na razvoju aplikacije za prijavu i organizaciju svih natjecanja i smotri, što je izuzetno zahtjevan project. Kako nas moguće na jesen čeka nastavak nastave na daljinu, Agencija će pripremiti scenarije za provođenje natjecanja i smotri u uvjetima na daljninu za iduću školsku godinu - najavili su u odgovoru za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:58