DEMANTI

PROFESORICA ANDREA FELDMAN DEMANTIRA TOMIĆA I PAVIČIĆA 'Nisam bila na inauguraciji predsjednice, niti sam bivša feministkinja'

Andrea Feldman
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Primili smo demanti izv.prof.dr.sc. Andree Feldman koji prenosimo u cijelosti:

'Obraćam Vam se kao glavnom uredniku Jutarnjeg lista čiji su kolumnisti Jurica Pavičić i Ante Tomić, u svojim redovitim kolumnama objavili o meni neistinite i neprovjerene informacije. Iako su bili u prilici provjeriti napisano, namjerno su to propustili učiniti, što je u suprotnosti s novinarskom etikom i uzusima novinarske profesije, koje vjerujem nesumnjivo nastojite implementirati u Vašim novinama.

Jurica Pavičić je, u kolumni u Vašem listu („Konsenzus o propalom projektu“, 9/10. lipnja 2018. i na internetskom portalu https://www.jutarnji.hr/komentari/konsenzus-o-propalom-projektu-dosjetka-o-hrvatskoj-kao-propalom-projektu-vise-nije-monopol-razocaranih-liberala/7453902/) o meni konstruirao nekoliko proizvoljnih, a neutemeljenih ocjena. Ne propitkujem njegovo pravo da o svemu, pa i o meni kao o feministkinji, ima svoje mišljenje, no smatram nedopustivim etiketirati me javno kao „bivšu feministkinju“, a da prethodno o tome nije sa mnom razgovarao, ali ni ponudio ikakve argumente za tu svoju tezu. Dodao je kako sam i „bivša liberalna povjesničarka“ što je smiješno. Posve je promašeno povjesničare, baš kao i geografe ili angliste, kategorizirati političkim ili ideološkim predznakom. Kao što nikad nisam prestala biti feministkinja, tako u javnom aktivizmu trajno zagovaram osnaživanje žena, kao i liberalne ideje. S obzirom na moj znanstveni opus imalo bi smisla primijetiti, na primjer, kako sam povjesničarka liberalizma, no za to je potrebno mnogo više predznanja nego što ga pokazuje ovaj, po vlastitoj odluci, (bivši) doktor znanosti.

Druga moja primjedba odnosi se na sam sadržaj navedene kolumne, u kojoj me Pavičić povezuje s nekakvim imaginarnim pokretom, koji po njemu, nasljeđuje Igora Mandića i njegov zagovor Hrvatske kao „propalog projekta“. U intervjuu koji Pavičić selektivno citira rekla sam kako je Hrvatska kao zemlja „neuspješna“ i to prvenstveno u gospodarskom smislu, jer je stjecajem različitih okolnosti, propustila učiniti ono što su učinile sve zemlje bivše Istočne Europe od Baltika do Crnog Mora. Za to su odgovorne sve hrvatske vlade, kojima nije bio prioritet izlazak iz pogubnog socijalističkog i etatističkog modela vođenja gospodarstva i razvoj Hrvatske kao uspješne i konkurentne zemlje. Kada na vlast u Hrvatsku dođu ljudi koji će razumjeti tu jednostavnu jednadžbu i željeti promijeniti zatečeno stanje stvari, bit ćemo korak bliže uspjehu, a korak dalje od Mandićevih (i Pavičićevih) zlogukih proročanstava.

Ante Tomić je u svojoj kolumni Klasa optimist („Od vašeg je poreza letjela u Atlantu, Toronto, Ženevu…da bi nakon svega zaključila kako je užasno kad se netko u Đakovu ukrca u bus za Dortmund?“ 16. lipnja 2018. i na internetskom portalu https://www.jutarnji.hr/komentari/od-vaseg-je-poreza-letjela-u-atlantu-toronto-zenevu-da-bi-nakon-svega-zakljucila-kako-je-uzasno-kad-se-netko-u-dakovu-ukrca-u-bus-za-dortmund/7483077/) napisao slijedeće: „Ako ste onoga sunčanog februarskoga dana bili na Markovom trgu, zajedno s Velimirom Bujancem, Ljubom Ćesićem, Tomislavom Merčepom, Željkom Markić, Andreom Feldman i desecima tisuća drugih strastvenih domoljuba što su ushićeno klicali gledajući kako Grabar-Kitarović ljubi zastavu, je li vam barem malo bilo neugodno dok ste čitali kako ona u Bruxellesu upozorava da sloboda kretanja u Europskoj uniji ima i svoju lošu stranu jer se narod masovno iseljava iz Hrvatske?“

Činjenica je, lako provjerljiva činjenica, da „onoga sunčanog dana“ u veljači nisam bila prisutna na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Markovu trgu u Zagrebu, pa tako nisam ni ushićeno klicala okružena desecima tisuća domoljuba. Da me je kojim slučajem pitao, s Antom Tomićem bih rado bila podijelila sjećanje na moje raspoloženje u tom trenutku. No kako je to on, novinar visokih profesionalnih standarda, propustio učiniti, a jer to smatram i Vašim uredničkim propustom, ostaje mi samo da od Vas, kao od glavnog urednika Jutarnjeg lista zahtijevam objavu ovog ispravka u tiskanom i internetskome izdanju Jutarnjeg lista, na istom ili istovjetnom mjestu na kojemu su objavljeni navedeni članci, istom veličinom i vrstom slova, a bez komentara i kraćenja, u skladu s postojećim zakonskim okvirom, prije svega Zakona o medijima.

S poštovanjem,

Izv.prof.dr.sc. Andrea Feldman'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2022 17:10