ŠUTNJA

PROFESORICA BRANKA TAFRA 'Teško je i nabrojati štetu na Hrvatskim studijima'

Nakon 46 godina rada u znanosti Tafra se pridružila štrajkašima kojima se sada prijeti sankcijama, uključujući i otkaze

Šutnja je Hrvatsku dovela do toga da se mladi iseljavaju, tvornice propadaju, radnici ne dobivaju plaće, da se zapošljavaju podobni, a ne sposobni, da se krade, da jedan čovjek drži polovicu hrvatske poljoprivrede, da neznalice uče druge… Eto, našla se šačica ljudi koja to vidi i ne šuti. I ja među njima jer želim do kraja ostati slobodan čovjek, napisala je, među ostalim, u pismu upućenom svojim studentima dr. sc. Branka Tafra, redovita profesorica na Hrvatskim studijima (HS).

Dirljivo pismo, koje je prof. Tafra poslala svojim studentima početkom prošlog tjedna kada se pridružila štrajku profesora na HS-u, ubrzo je izazvalo veliku pozornost na društvenim mrežama.

Odjeci

- Pismom sam obavijestila svoje studente da idući dan neću održati nastavu. Osjetila sam potrebu da im kažem zašto štrajkam, pogotovo što oni znaju koliko želim da im što više svoga znanja prenesem i što nikad niti jedne minute ne kasnim na predavanje. Na neki sam način ipak htjela biti s njima pa sam im uz pismo poslala novu lekciju s uputama za samostalno učenje. Pismo je dobilo šire značenje od obične obavijesti jer sam svojim studentima uvijek davala samo ono najbolje od sebe ne samo kao profesorica, nego i kao čovjek - rekla nam je prof. Branka Tafra (70), ugledna kroatistica i najcitiranija znanstvenica na HS-u. - Studenti su to osjetili, što se vidi po odjecima koje je pismo izazvalo. Pisma koja sam dobila, bit će mi najveća otpremnina na odlasku u mirovinu - dodala je prof. Tafra.

Zatim se osvrnula na štrajk 17 znanstvenika i nastavnika, koji drže 50 kolegija na HS-u.

- Svoje sam studente uvijek učila da misle svojom glavom, što je već postao Tafrin zakon, da iznose svoje mišljenje, da budu slobodni ljudi, a kako da šutke gledam kršenje zakona, uobičajenih demokratskih procedura, gaženje prava zaposlenika i studenata, srozavanje akademskih vrijednosti, zapošljavanje bez ikakva kriterija - pojasnila je prof. Tafra zašto se, nakon 46 godina rada u znanosti, pridružila štrajkašima kojima se sada prijeti sankcijama, uključujući i otkaze.

Upravni nadzor

- Teško je sve nabrojiti koliko je štete naneseno HS-u otkad se na njima provodi pravo institucionalno nasilje. Dobar dio zaposlenika, i ja među njima, potpuno je isključen iz svih tijela odlučivanja. Ne mogu šutjeti i zbog svojih kolega i zbog studenata koji su pokazali da žele bolje Sveučilište i bolju Hrvatsku - dodala je prof. Tafra.

Ugledna profesorica naglasila je kako bi akademska zajednica trebala biti uzor u svakom društvu, ali ni ona nije imuna na nečasne radnje.

- Ministar ne provodi traženi upravni nadzor, a prorektor zapravo vlada HS-om. Sadašnji je pročelnik imenovan protiv volje našega Vijeća samo zato da slijepo provodi prorektorovu politiku. Čak se i sjednice Vijeća održavaju u Rektoratu, a prorektor dolazi na HS na sastanak zaposlenika - ustvrdila je prof. Tafra.

Naša sugovornica smatra da se sadašnja dramatična situacija na HS-u ipak može razriješiti. - Treba vratiti status centra koji je promijenjen protuzakonito, izabrati voditelja HS-a prema Pravilniku o ustroju i djelovanju HS-a i izabrati Znanstveno-nastavno vijeće prema tom pravilniku. Nedopustivo je da u tom tijelu sada sjede članovi koji uopće ne predaju na HS-u i nenastavno osoblje te da su protupropisno onemogućeni izbori za Studentski zbor - zaključila je prof. Tafra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:40