ISTRAŽIVANJE

Profesorica Livia Puljak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta ima najveći utjecaj citiranosti u 2019.

Promatrani su radovi tijekom cijele karijere znanstvenika do kraja 2019. te citiranost radova u kalendarskoj godini 2019
Livia Puljak
 Tom Dubravec/Cropix

Redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) Livia Puljak među dva je posto znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u 2019. godini prema znanstvenom istraživanju „Updated science-wide author databases of standardized citation indicators“.

Znanstveno istraživanje "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators" proveli su profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD), navodi se u priopćenju HKS-a.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu PLoS Biology analizira znanstvenu citiranosti oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama i obuhvaća dva posto svjetskih znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti u pojedinim granama znanosti.

Metodologija rangiranja, kako se navodi, zasnovana je na većem broju kriterija, uključujući broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi autor ili zadnji autor, broj citata tih radova i nekoliko indeksa citiranosti.

Promatrani su radovi tijekom cijele karijere znanstvenika do kraja 2019. te citiranost radova u kalendarskoj godini 2019., napominje HKS i dodaje kako se prof. dr. sc. Livia Puljak nalazi na listi utjecaja citiranosti za 2019. godinu.

Prof. Puljak je izjavila kako je biti dio te sjajne, izdvojene grupe znanstvenika veliki kompliment za njezine suradnike i nju te njihova objavljena istraživanja iz područja sinteze dokaza i znanstvene metodologije.

Važno je naglasiti, ističe, da u svom istraživanju Ioannidis i suradnici nisu poredali znanstvenike po ukupnom broju citata nego su napravili analizu utjecaja citata, prema nizu različitih pokazatelja koje oni smatraju uspjehom. Osobito mi je drago da u ovom dobrom društvu ima mnogo hrvatskih kolega, dodala je profesorica.

Na listi se uz Liviju Puljak nalazi još 46 znanstvenika s hrvatskih sveučilišta i instituta.

Profesorica Livia Puljak diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Splitu 2002. godine. Trogodišnje postdoktorsko usavršavanje obavila je u Sjedinjenim Američkim Državama, na University of Colorado Health Sciences Center, Denver, Colorado i na University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, Teksas. Doktorirala je 2008. na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je od 2007. do 2018. radila na Katedri za histologiju i embriologiju. Od 2018. godine je redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Prof. Puljak je za vrijeme studija osnovala splitsku podružnicu studentske udruge CroMSIC, u Dallasu je utemeljila udrugu postdoktoranada, a nakon povratka u Hrvatsku pokrenula je hrvatski ogranak Cochrane kolaboracije te bila prva direktorica Hrvatskog Cochranea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2022 19:52