REFERENDUM '67 JE PREVIŠE'

Profesorica u gimnaziji skupljala potpise; Ribić: Ograđujemo se

Vilim Ribić
 Ronald Goršić / Hanza Media

Referendumska inicijativa ušla je i u školu: profesorica ugledne zagrebačke gimnazije tijekom školskog sata razgovarala je s maturantima o sindikalnoj akciji za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju 67 je previše.

Očito je uspjela pobuditi interes maturanata, većinom punoljetnika, pa su svoju profesoricu priupitali gdje mogu potpisati podršku referendumu. Umjesto da im navede najbliže lokacije štandova, profesorica je iz torbe spremno izvadila listu. I u učionici je krenulo potpisivanje.

Sindikalci, inicijatori referenduma za promjenu Zakona o mirovinskom, priznaju da je riječ o incidentu. Dogodio se u četvrtak u XVI. gimnaziji, na satu geografije, a profesorica je ujedno sindikalna povjerenica. Ova je vijest jučer poprilično uzbudila inicijatore akcije jer je prikupljanje potpisa od učenika unutar škola nedopušteno. Sindikati mogu od punoljetnih učenika legalno prikupljati potpise na štandovima ispred škola, što i čine, no skupljanje potpisa neprihvatljivo je u prostoru škole. Alarmirano je Ministarstvo obrazovanja i slučaj je proslijeđen prosvjetnoj inspekciji.

- Članak 59 Zakona o odgoju i obrazovanju propisuje da je u školskim ustanovama zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja - podsjećaju u Ministarstvu, koje je zatražilo očitovanje ravnateljice škole Nine Karković.

- O tome nisam ništa znala dok me nisu nazvali iz Ministarstva i zatražili očitovanje. Točno je da je profesorica geografije tijekom nastave ponudila učenicima listu za potpise, što svakako nije primjereno. Razgovarala sam s profesoricom, svjesna je da to nije smjela učiniti i obećala je da to više neće ponoviti. Žao mi je što se to dogodilo, no mislim da sankcije nisu potrebne - kaže ravnateljica.

Nasreću, dodaje, profesorica u razredu nije postavila štand niti je ikojeg učenika povlačila za rukav da potpiše listu. No svakako, zaključuje ravnateljica, nije u redu nuditi listu učenicima na potpis u školi.

- Katastrofa. Apsolutno neprihvatljivo, ne podržavamo, to se ne smije. Ograđujem se, stvarno nisam znao za ovo - reako je Vilim Ribić, jedan od sindikalnih inicijatora referenduma.

Profesorica je, doznajemo, sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, pa predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec osuđuje njezin postupak.

- Mi smo svim svojim sindikalnim povjerenicima poslali jasne naputke o tomu gdje se smiju, a gdje ne smiju prikupljati potpisi - objašnjava Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:31